Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Μήνυμα στήριξης από την κυβέρνηση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πριν τη γεώτρηση στην Κρήτη

Μήνυμα στήριξης από την κυβέρνηση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πριν τη γεώτρηση στην Κρήτη

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την προσπάθεια να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες παρά τη μαζική στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν την προγραμματισμένη ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil και της HELLENiQ Energy στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, η οποία θα αποκαλύψει αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων και πόσες είναι. Προηγήθηκαν οι σεισμικές έρευνες από τις δύο εταιρείες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός του Μαρτίου η Exxon θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία για να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα και για το πότε θα λάβει την τελική της επενδυτική απόφαση που θα ωθήσει την ενέργεια.

Ήδη η υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε επαφές στις ΗΠΑ και στην Αίγυπτο με τους Αμερικανούς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο του κλάδου στο Κάιρο προ μερικών ημερών, τόνισε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για ανάπτυξη του ορυκτού της πλούτου, αλλά θέλει να την ολοκληρώσει επιτυχώς.

Ο λόγος είναι ότι παρά την έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα που θα μειώσει τους ρύπους συγκριτικά με τον άνθρακα και θα βοηθήσει τις ΑΠΕ να φτάσουν σε μεγάλη διείσδυση στο ενεργειακό μας σύστημα.

Άλλωστε, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο για αρκετά χρόνια ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το δικό μας αέριο αντί να το εισάγουμε έναντι υψηλής τιμής.

Κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στις πετρελαϊκές ότι στηρίζει το όλο εγχείρημα και το θεωρεί συμβατό με τη νέα κλιματική και ενεργειακή πολιτική.

Πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται και με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία σήμερα παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται το 2025-2026, η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και η έναρξη της παραγωγής το 2029. Αν η απόφαση ληφθεί σύντομα, τότε δεν αποκλείεται επιτάχυνση των παραπάνω ημερομηνιών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις