Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μπαράζ ξενοδοχειακών και εμπορικών επενδύσεων αλλάζουν την Ομόνοια

Μπαράζ ξενοδοχειακών και εμπορικών επενδύσεων αλλάζουν την Ομόνοια
Φωτογραφία-Eurokinissi

Επενδύσεις υψηλού επιπέδου που αφορούν το άνοιγμα γνωστών ξενοδοχειακών brands και ιστορικών πολυκαταστημάτων υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ομόνοια, όπου γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη. Με επίκεντρο την ιστορική πλατεία, όπου καταλήγουν έξι κεντρικοί δρόμοι (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου και Γ’ Σεπτεμβρίου), αλλά και στα πέριξ της έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων, με τους επενδυτές να προσδοκούν υψηλές υπεραξίες τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης της Ομόνοιας που πρόκειται να ολοκληρωθούν την Άνοιξη του 2024, είναι η ανακατασκευή του θρυλικού πολυκαταστήματος Μινιόν από την εταιρεία Dimand. Αυτή τη φορά, το ιστορικό πολυκατάστημα το οποίο είχε μείνει ένα εγκαταλειμμένο κουφάρι για περίπου δύο δεκαετίες, θα μετατραπεί σε ένα «πράσινο» κτίριο μικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να αναγεννηθεί ένα «τοπόσημο», το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή η Dimand διαθέτει 10 εμβληματικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του project Skyline.

Έργο ορόσημο αποτέλεσε επίσης και η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου Σαρόγλειου Μεγάρου, τον Μάρτιο του 2022, στο πρώτο «πράσινο» πιστοποιημένο ξενοδοχείο της χώρας. Το ξενοδοχείο με το όνομα Moxy Athens City, που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ομονοίας άλλαξε ριζικά την περιοχή, ενώ στην επένδυση συμμετείχαν η Dimand, η Prodea και η EBRD, ενώ η SWOT Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου.

Σε τουριστικό «hot spot» προσδοκά να μετατρέψει την Ομόνοια και η ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels, η οποία ήδη σήμερα έχει ανοίξει το Acropol Brown Hotel, ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, το Lighthouse, που στέγαζε το παλιό Le Mirage και το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Ακόμη, λειτουργεί το Dave Red, το οποίο πήρε τη θέση των παλιών γραφείων του ΚΚΕ στη Βερανζέρου. Επίσης, έχει το Kubic House και το Villa Brown Ermou, ενώ θα προστεθούν ακόμη πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 400 δωματίων, με πρώτο το άνοιγμα του Brown Spices. Ο λόγος μάλιστα που η γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων ξεχώρισε την Ομόνοια, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, οφείλεται στο γεγονός ότι «έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και με μακροπρόθεσμη απόδοση.Ακόμη, διαθέτει κτίρια για να υποστηρίξει την ποιότητα υπηρεσιών που πρεσβεύουν τα Brown Hotels, όπως rooftop, χώρους εκδηλώσεων κ.λπ. Και, φυσικά, έχει ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».

Σημαντική παρουσία πέριξ της Ομόνοιας εδώ και χρόνια έχει και η Zeus International, η πιο πρόσφατη κίνησή της ήταν το άνοιγμα του νέου «Athens Key Hotel Trademark Collection by Wyndham», στη Χαλκοκονδύλη, στη συμβολή της με την Κάνιγγος στη θέση του παλιού «Κάνιγγος 21», το οποίο είχε κατεβάσει ρολά το 2010.

Ένα ακόμη σημαντικό ακίνητο που βρίσκεται στην Ομόνοια, είναι και το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur» το οποίο ανήκει στο ΕΦΚΑ. Ο φορέας εδώ και χρόνια προσπαθεί να το αξιοποιήσει χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ποτέ δεν βρίσκει τον κατάλληλο επενδυτή. Πρόκειται για ένα οκταώροφο κτίριο στο οποίο μέχρι το έτος 1980 στεγαζόταν το εν λόγω ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας (δυναμικότητας 200 συνολικά δωματίων). Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου 20 χρόνια. Ακολούθως, στο κτίσμα λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το 2000. Έκτοτε, το κτίριο παραμένει κενό. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 10.247,00 τ.μ., ενώ αυτό περιλαμβάνει, εκτός από τους οκτώ ορόφους, δύο υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου και δώμα. Ας σημειωθεί, ότι στο ισόγειο του ακινήτου στεγάζεται σήμερα ενεργό αρχείο του e-Ε.Φ.Κ.Α. και στον πρώτο όροφο βρίσκονται έπιπλα γραφείου (γραφεία, καρέκλες, συρταριέρες κ.λπ.). Ακόμη, το ακίνητο εξυπηρετείται από το μετρό και συγκεκριμένα από τον σταθμό Ομόνοια (100μ).

Επιδίωξη του ΕΦΚΑ είναι στο κτίριο να λειτουργήσει ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων μαζί με λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις (καταστήματα κ.λπ.) υψηλών προδιαγραφών. Παράλληλα, ο φορέας επιθυμεί την αναβάθμιση του ακινήτου, την αποδοτική διαχείριση των εκμεταλλεύσεων που θα έχουν αναπτυχθεί και την επίτευξη υψηλής προσόδου για τον ίδιο σε συνεργασία με διαχειριστή ξενοδοχείου (hotel operator), ο οποίος θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον τριών ξενοδοχείων τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων.
Σημαντικό μερίδιο στην ανάπτυξη της Ομόνοιας εκτός από τις ξενοδοχειακές επενδύσεις έχει και το λιανεμπόριο. Ήδη, μέσα στο Μινιόν θα στεγαστούν δύο μεγάλοι παίκτες του retail, η JD Sports και η Inditex, οι οποίοι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για το αγοραστικό κοινό.

Οι εν λόγω κολοσσοί θα δημιουργήσουν καταστήματα στο Μινιόν επιφάνειας έως 5.000 τ.μ., ενώ περίπου 1.000 τετραγωνικά θα διατεθούν για μικρότερα καταστήματα. Σε αναζήτηση μισθωτή βρίσκεται και το γωνιακό ακίνητο στην 28ης Οκτωβρίου 3 και Πανεπιστημίου, το οποία στέγαζε μέχρι πρότινος την ελληνική αλυσίδα καλλυντικών Galerie de Beaute.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις