Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία ΟΝΕΧ με US DFC για χρηματοδότηση 125 εκατ. δολαρίων – Έρχονται επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία ΟΝΕΧ με US DFC για χρηματοδότηση 125 εκατ. δολαρίων – Έρχονται επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ναυπηγική βιομηχανία από την αμερικάνικη US DFC (DFC), αποτελεί η συμφωνία χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων (περίπου 120 εκατ. ευρώ) μετά από συμφωνία που σύναψε με την ΟΝΕΧ ONEX Shipyards & Technologies.

Η επόμενη μέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ετοιμάζονται να διεκδικήσουν νέα συμβόλαια κατασκευής και επισκευής πολιτικών αλλά και πολεμικών πλοίων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για χρήση των ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων της Ελευσίνας με εξέχουσα παρουσία από Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ιστορική μέρα

Για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ με τον επικεφαλής της DFC Scott Nathan προχωρά σε χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου εγχειρήματος, επιβεβαιώνοντας την κομβική σημασία των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, ως γεωστρατηγικού κόμβου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, η παραγωγική δυναμική της χώρας στην άμυνα, την ενέργεια και τη ναυτιλία ενισχύεται σημαντικά διαχέοντας και ένα μήνυμα επενδυτικής εξωστρέφειας κι επιπλέον, αποδεικνύει έμπρακτα και το άριστο επίπεδο σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο.

Παράλληλα, στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της πιο σύγχρονης δεξαμενής στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. της Δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρέαδης». Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής, κατηγορίας panamax, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Όπως αναφέρθηκε, δύο ακόμη δεξαμενές θα ολοκληρωθούν έως το Μάρτιο και θα φέρουν το όνομα του Γιάννη Γουλανδρή και Σταύρου Νιάρχου, που άνοιξαν το δρόμο της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και αξίζει να τιμώνται.

Κώστας Σκρέκας: Τα ναυπηγεία Ελευσίνας «ανοίγουν πανιά στις παγκόσμιες αγορές»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies τονίζοντας ότι: «Σήμερα ξεκινά ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας. Η Ελλάδα παράγει με βασικό εφόδιο Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους με γνώση και ακαδημαϊκά εχέγγυα. Είναι μια μέρα ιστορική, καθώς σηματοδοτεί την αναβίωση των ελληνικών ναυπηγείων, μιας βιομηχανίας ιστορικής που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια και που τώρα με το πάθος του νέου ιδιοκτήτη, κ Πάνου Ξενοκώστα, αλλά και με το όραμα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβαθμίζεται και «ανοίγει τα πανιά της» προς νέους δρόμους ανάπτυξης.

Η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη γίνεται ξανά τροφοδότης παραγωγικών θέσεων εργασίας στη Δυτική Αττική και συμβάλλει στην εθνική οικονομία με στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα αλλάζει όπως είπε και ο Αισχύλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα ‘’έργω κ’ ουκέτι μύθω’’, δηλαδή με έργα και όχι με λόγια».

Στόχος ακόμη για τα ναυπηγεία είναι να εξελιχθούν σε μοχλό ανάπτυξης και καταλύτη για ένα οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Δυτική Αττική.

Επέκταση εργασιών

Τη σύμβαση υπέγραψαν παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της πολιτείας ο επικεφαλής του ομίλου Onex, Πάνος Ξενοκώστας και ο επικεφαλής της DFC Scott Nathan.

Ο κ. Νathan τόνισε ότι εκτός από τις ναυπηγήσεις πλοίων, η νέα μονάδα θα επεκτείνει τις εργασίες της και στον τομέα της ενέργειας, καθώς υπάρχουν σχέδια για LNG εγκαταστάσεις και δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, και ffshore γεννήτριες.

Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα

Τη διαβεβαίωση ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έκανε ο κ. Ξενοκώστας, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 24 εκατ. ευρώ κι ακόμα το ναυπηγείο δεν έχει μπει σε λειτουργία. Πρόθεση είναι να δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, στο Ναυπηγείο Σύρου οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητές τους, ο ίδιος τόνισε ότι τα δύο Ναυπηγεία θα λειτουργούν με όρους αγαστής συνεργασίας.

Για αμοιβαία συμφέροντα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική μίλησε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και με αφορμή τη συμφωνία χρηματοδότησης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της επόμενης μέρας, ενώ ιστορική αναδρομή από την ημέρα που μπήκε το στοίχημα για την αναβίωση των ναυπηγείων έκανε και ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος από τη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης που κατείχε μέχρι πρότινος.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις