Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέες προοπτικές για τον ΟΤΕ και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών του Χρηματιστηρίου

Νέες προοπτικές για τον ΟΤΕ και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών του Χρηματιστηρίου

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεών τους εμφανίζουν οι επτά εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις εταιρείες: ΟΤΕ, Ειδησεοφωνική Ελλάς, Forthnet, Ιντρακόμ Συμμετοχών, Space Hellas, Πλαίσιο Computers και Οπτοηλεκτρονικές Τεχνολογίες, που το 2020 αυξήσανε την κεφαλαιοποίησή τους στα 6,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 42,95% έναντι του 2016.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς και Επικοινωνίας του athexgroup, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κεφαλαιοποίησης στην πενταετία κατέγραψαν:

– Σε ποσοστό 740% η Space Hellas, λόγω της ανάπτυξης των εργασιών της,

– Η Ιντρακόμ Συμμετοχών κατά 61% λόγω της εστίασης σε κερδοφόρες δραστηριότητες.

– Ο ΟΤΕ Α.Ε. κατά 42%, που αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο με μεγάλη μετοχική συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων και

– Η εταιρεία Οπτοηλεκτρονικές Τεχνολογίες, η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά με ανοδικούς όγκους συναλλαγών και αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 47%.

Η εικόνα του κλάδου

Το 2020, η αξία των συναλλαγών του κλάδου αυξήθηκε σε ποσοστό 72% και ο όγκος συναλλαγών κατά 27% σε σχέση με το 2016. Την μερίδα του λέοντος της συναλλακτικής δραστηριότητας για την πενταετία κατέχουν ο ΟΤΕ Α.Ε. (το 98% της αξίας συναλλαγών του κλάδου) και η Ιντρακόμ Συμμετοχών (το 1,3%).

Κατά την τελευταία πενταετία, και μέχρι τη χρήση του 2019, οι εταιρείες του κλάδου βελτίωσαν τις βασικές οικονομικές τους επιδόσεις.  Έτσι, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 4,7%, τα προ φόρων και τόκων κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 14,40%, ενώ ο δανεισμός μειώθηκε κατά 19%.  Τα συνολικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών συνεισφέρει σημαντικά στην αγορά εργασίας, καθώς απασχολεί 22.500 άτομα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κλάδος αποτελεί:

  • Το 12.03 % της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου
  • Το 12.54 % της συνολικής αξίας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου
  • Το 10.17 % του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Όλα τα μεγέθη του κλάδου, επηρεάζονται δραστικά από τον ΟΤΕ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, πανευρωπαϊκά σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των προσλήψεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς αυξήθηκε σημαντικά και η χρήση του διαδικτύου.  Έτσι, σύμφωνα με τη Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έφτασε να απασχολεί πανευρωπαϊκά 1,043 εκατ. εργαζομένους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις