Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Οι επενδύσεις της Dimand στον Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Οι επενδύσεις της Dimand στον Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Στο στόχαστρο της Dimand βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Πειραιάς, καθώς ήδη μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργήσει πάνω από 150.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ). Ο επόμενος στόχος της μάλιστα αποτελεί η κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, με το συνολικό προϋπολογισμό του να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026, θα ανεγερθεί στο γνωστό ακίνητο Δασκαλάκη, ένα οικόπεδο 12,350 στρεμμάτων που βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου Φωκίωνος και Παπαστράτου, στον Άγιο Διονύσιο. Θα είναι μάλιστα το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο στη χώρα μας που θα στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, σ’αυτό θα μετακομίσουν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Ακόμη, στον εν λόγω ακίνητο εκτός από τα Δικαστήρια θα υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., όπου θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., ο οποίες θα δημιουργηθούν σε όμορο οικόπεδο, με στόχο τη διασφάλιση της εικοσιτετράωρης λειτουργίας της έκτασης. Ακόμη, θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο πράσινο πάρκινγκ, ενώ θα υπάρχει ειδική είσοδος για τα οχήματα της Αστυνομίας.

Τα δικαστήρια θα τεθούν σε λειτουργία το 2027 και αυτό θα έχει ως συνέπεια οι σταθμοί του Μετρό Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο να δέχονται ημερησίως 132.000 πολίτες, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 όσο και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 128 τόνους ημερησίως.

Ένα ακόμη στοίχημα της Dimand το οποίο πέτυχε ήταν η αναγέννηση του Πύργου του Πειραιά μετά από συνολικά 47 χρόνια. Ο πύργος θα είναι λειτουργικός στις αρχές του 2024 και θα περιλαμβάνει 22.000 τ.μ. σύγχρονων χώρων γραφείων, όπως επίσης και 7.500 τ.μ. χώρων εμπορίου κι εστίασης, που θα βρίσκονται στους πρώτους ορόφους του ακινήτου των 88 μέτρων και των 34.000 τ.μ. συνολικά (πλέον υπογείων 4.800 τ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι την εκμετάλλευση του ακινήτου έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιρειών Dimand-EBRD και Prodea Investments, για περίοδο 99 ετών.

Η πορεία ωστόσο της Dimand στον Πειραιά ξεκινά από το 2016 όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων τη καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Πρόκειται για την πρώτη ανάπλαση της εταιρείας στον Πειραιά, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Στην κοινοπραξία για την ανακατασκευή και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων που μετονομάστηκε ως Piraeus Port Plaza, εκτός από τη Dimand συμμετείχαν και η η EBRD και η Grivalia ενώ η συνολική επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ.

Στο Piraeus Port Plaza που ολοκληρώθηκε το 2021 και αποτελείται από τρία οικοδομικά τετράγωνα, μικτής δομήσιμης επιφάνειας 82.885 τ.μ., φιλοξενούνται γραφεία και υπηρεσίες των Teleperformance, Eurobank και Alpha Bank. Αξιοσημείωτο είναι πως ένα εκ των κτιρίων του τρίτου οικοδομικού συγκροτήματος μετατράπηκε σε υπέργειο parking που πιστοποιήθηκε με Parksmart, ως το πρώτο πράσινο parking της χώρας μας.

Σήμερα, η Dimand έχει σε εξέλιξη 21 επενδυτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, των οποίων η συνολική αξία ανάπτυξης (κατά την ολοκλήρωσή τους) υπολογίζεται σε 1,15 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2022, το αντίστοιχο μέγεθος ανερχόταν σε 19 έργα αξίας 915 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, η εύλογη αξία των επενδύσεων του ομίλου (ακίνητα και κοινοπραξίες) ανερχόταν σε 190 εκατ. ευρώ, όντας υψηλότερη κατά 41% σε σχέση με το τέλος του 2022.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις