Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ποια είναι τα επόμενα στοιχήματα στο real estate το 2024

Ποια είναι τα επόμενα στοιχήματα στο real estate το 2024

Γεμάτο εξελίξεις αναμένεται να είναι το 2024 για την ελληνική αγορά real estate, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται σημαντικές εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, υλοποίηση μεγάλων projects, ολοκλήρωση συγχωνεύσεων αλλά και συμφωνιών.

Μερικά από τα project που ξεχωρίζουν για την ελληνική αγορά real estate είναι η επικείμενη συγχώνευσης της Intercontinental International με τη Briq Properties, η εισαγωγή της Noval στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, η απορρόφηση της Κλουκίνας – Λάππας από την Intracom Properties, ενώ το ενδιαφέρον προσελκύει και οι κινήσεις της νέας θυγατρικής της Lamda Development, της Lamda Malls.

Briq Properties και ICI

Συγκεκριμένα, η συγχώνευση της Intercontinental International με τη Briq Properties αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Η αποχή των συμβολαιογράφων έχει «παγώσει» τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων της ICI, σύμφωνα με όσα αναφέρει η BriQ Properties για τη συμφωνία με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ και την Ajolico, κύρια μέτοχο της ICI.

Όπως σημειώνει η BriQ Properties ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, το οποίο αφορά την αγορά από την BriQ χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων της ICI, οι απαιτούμενες διαδικασίες σε σχέση με την πολεοδομική κατάσταση των ως άνω ακινήτων προκειμένου να είναι μεταβιβάσιμα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες και διήρκησαν περισσότερο χρόνο από την αρχική εκτίμηση της Εταιρείας.

Το τρίτο στάδιο που αφορά τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ICI εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, με την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Στο τέλος της συναλλαγής, η Briq θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων κατ’ ελάχιστης αξίας 250 εκατομμυρίων, ενώ οι μέτοχοί της θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

Intracom Properties

Σημαντικός στόχος της Intracom Properties μέσα στο 2024 είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της με την Κλουκίνας-Λάππας Mothercare (KΛΜ) και μέσω αυτής να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο την Άνοιξη. Η Intracom Properties αναμένεται να αποκτήσει όλα τα ακίνητα της KΛΜ, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί εντός του 2025. Ήδη, κατέχει εμπορικά ακίνητα – φιλέτα στην Ερμού που νοικιάζονται από ισχυρούς μισθωτές όπως Ζara και Adidas.

Noval Property

Αξιοσημείωτο γεγονός του 2024 στον χώρο των ακινήτων θα αποτελέσει και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο. Η μία από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ, θα αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου τους πρώτους μήνες του 2024. Η Noval, η οποία έχει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 350 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, προγραμμάτιζε αρχικά να εισαχθεί το 2023, ωστόσο τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, μετοχές της Noval θα αποκτήσει και η EBRD μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία. Παράλληλα, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Lamda Malls

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στο 2024 από τη Lamda Malls. Οι μετοχές της νέας θυγατρικής της Lamda Development αναμένεται να τρέξουν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, ωστόσο στη Lamda Malls ανήκουν πλέον τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (τα δύο τελευταία είναι υπό κατασκευή στο Ελληνικό). Από την εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls θα αντληθούν μάλιστα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό και στη μείωση του δανεισμού της εταιρείας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις