Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πόρτο Καρράς: Οι νέοι ιδιοκτήτες, τα σχέδια για VIP τουρισμό και η «κληρονομιά» του εφοπλιστή Καρρά

Πόρτο Καρράς: Οι νέοι ιδιοκτήτες, τα σχέδια για VIP τουρισμό και η «κληρονομιά» του εφοπλιστή Καρρά
portocarras.com

Σε ταξιδιωτικό προορισμό υψηλών βαλαντίων φιλοδοξεί να καταστήσει το Πόρτο Καρράς και τη Χαλκιδική, η Belterra Investments, του ομίλου Σαββίδη, η οποία εδώ και λίγο καιρό αποτελεί την νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, καθώς απέκτησε από την οικογένεια Στέγγου το ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, που ίδρυσε ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς τη δεκαετία του ΄70.   Το πρώτο άνοιγμα υπό την νέα διοίκηση θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η νέα διοίκηση έχει βάλει «πλώρη», να λειτουργήσει το ξενοδοχείο στις 29 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, γι’ αυτό και το πρόγραμμα συντήρησης έχει ήδη ξεκινήσει. Σε πρώτη φάση, ολοκληρώνονται οι εργασίες για την αποκατάσταση φθορών στο συγκρότημα καθώς και η ριζική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Στη συνέχεια η εταιρεία, θα υλοποιήσει ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί σε επιμέρους φάσεις το 2025, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του χώρου και των υπηρεσιών, με στόχο την προσέλκυση VIP τουριστών και τη μετατροπή του Πόρτο Καρράς σε πολυτελή προορισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα θα ανακαινιστούν επίσης η μαρίνα, το γήπεδο γκολφ, το καζίνο, το οινοποιείο, το spa και ο συνεδριακός χώρος.  Το 2020 το ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό.

Πολιτικοί, βασιλείς και καλλιτέχνες

Το ξενοδοχείο «κουβαλάει» μία πλούσια κληρονομιά, καθώς στους χώρους του φιλοξενήθηκαν επιφανείς Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, βασιλείς, ηθοποιοί, ποιητές, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες, κάνοντας πράξη το όραμα του ιδρυτή του ξενοδοχείου, του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, να καταστεί το Πόρτο Καρράς διεθνής πόλος έλξης.

Από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή που το επισκεπτόταν συχνά για να παίξει γκολφ, το Φρανσουά Μιττεράν που το αποκάλεσε «επίγειο παράδεισο» ή το Σαλβαντόρ Νταλί που σχεδίασε ένα από τα μπάνια του, το Πόρτο Καρράς έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην πολιτική, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε το ιστορικό πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου διαμορφώθηκαν οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος, το 1976.

Στο πελατολόγιο της πολυτελούς μονάδας προστίθενται κι άλλοι διάσημοι της εποχής, όπως ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος μάλιστα ήταν τακτικός θαμώνας, η βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα κι άλλοι.

Από τον Καρρά στον Σαββίδη

Η τοποθεσία που βρίσκεται το ξενοδοχείο ήταν αυτή που «μάγεψε» τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, όταν το 1963 περνούσε από εκεί με τη θαλαμηγό του για να επισκεφθεί το Άγιο Όρος.  Από την πρώτη στιγμή έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να δημιουργήσει έναν πολυτελή προορισμό, κάτι που κατάφερε παρά τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος.  Το πρώτο «κομμάτι» γης, περί τα 1.763 στρέμματα, το αγόρασε από την Ιερά Μονή του Αγίου Γρηγορίου.

Οι λαμπρές ημέρες που γνώρισε το ξενοδοχείο «έσβησαν» το 1989, με το θάνατο του Γιάννη Καρρά.  Η αδυναμία συντήρησης από τους κληρονόμους και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει «χέρια».  Το 1999 η οικογένεια Στέγγου, ιδιοκτήτρια της Τεχνικής Ολυμπιακής, απέκτησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο μεταβίβασε κι αυτή με τη σειρά της στον όμιλο Σαββίδη, στα τέλη του 2020.

Υπενθυμίζεται, ότι η Belterra Investments δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα με δύο ακόμη ιδιοκτησίες, το Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη και την έκταση 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το Ξενία. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις