Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πώς η Πάρος μετατρέπεται στο νέο επενδυτικό «hot spot» των Κυκλάδων

Πώς η Πάρος μετατρέπεται στο νέο επενδυτικό «hot spot» των Κυκλάδων

Σε «πεντάστερο» προορισμό εξελίσσεται η Πάρος, το νησί των Κυκλάδων που μετά τη Μύκονο, αποτελεί τον νέο πόλο έλξης για επενδύσεις υψηλού επιπέδου τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα κεφάλαια.

Το νησί της Πάρου που πλέον «ποντάρει περισσότερο στον τουρισμό πολυτελείας», έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ισχυρών εγχωρίων παικτών του real estate, όπως της Prodea και της Briq Properties και των κατασκευαστικών εταιρειών, όπως της ΕΚΤΕΡ, ενώ έχει μπει και στο στόχαστρο ξένων εταιρειών όπως της Vivium Holding, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι. Παράλληλα, αποτελεί και από τις πρώτες επιλογές των ξένων επενδυτών για αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά στην Πάρο, αποτελεί αυτή που δρομολογεί η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, η Prodea Investments, η οποία έχει προχωρήσει στην εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Porto Paros». Η Prodea επενδύοντας κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ σκοπεύει να αναβαθμίσει το εν λόγω ξενοδοχείο και να το μετατρέψει σε έναν πεντάστερο προορισμό που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Η ανακαίνιση του «Porto Paros», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αποκτήθηκε για 57 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Παρουσία στην Πάρο έχει και η Briq Properties, η ελληνική ΑΕΕΑΠ βλέποντας τις αυξημένες δυνατότητες που έχει το νησί, έχει δρομολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ξενοδοχείου «Mr & Mrs. White» στη Νάουσα, καθώς έχει στην κατοχή της και τα διπλανά οικόπεδα. Ένα ακόμη φιλόδοξο project που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης είναι της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, που παρά το γεγονός ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και υπήρξε εμπλοκή με το ΣτΕ, η επένδυση ύψους 53 εκατ. ευρώ συνεχίζεται και βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων.

Το εν λόγω έργο αναμένεται να υλοποιηθεί στην χερσόνησο Άι Γιάννη Δέτη στις Κολυμπήθρες σε έκταση 327 στρεμμάτων, όπου η EΚΤΕΡ θα δημιουργήσει ένα μεγάλο τουριστικό συγκρότημα που περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πολυτελείς κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικές χρήσεις και άλλα.

Στο στόχαστρο εταιρείας αραβικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και των ακινήτων βρέθηκε η Πάρος. Ο λόγος για τη Vivium Holding, η οποία προχώρησε στην εξαγορά ενός boutique ξενοδοχείου στο νησί των Κυκλάδων σε ακίνητο συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ. Η Vivium Holding, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, διαθέτει ένα ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ο Elie Khouri μέσω της Vivium Holding, βλέποντας τη μετατροπή της Πάρου σε ένα νέο επενδυτικό hot spot των Κυκλάδων, σκοπεύει να κάνει ηχηρό «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά ακινήτων με τη δημιουργία του πρώτου boutique ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει μια πολυτελή μονάδα 40 ευρύχωρων δωματίων με θέα στη θάλασσα, με ιδιωτικές πισίνες και μεγάλες βεράντες, σύγχρονες εγκαταστάσεις γυμναστηρίων, σπα, γήπεδα τένις και πάντελ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και θα απευθύνεται κυρίως σε ταξιδιώτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εύπορους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Σε επίπεδο ζήτησης για την αγορά πολυτελών κατοικιών η Πάρος φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές για τους Ευρωπαίους επενδυτές. Όπως αναφέρουν ωστόσο επαγγελματίες της αγοράς τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 10% και το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Οι τιμές αγοράς κατοικιών στην Πάρο, μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, διαμορφώνονται στις 4.852 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως 21,15% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερομένους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouses.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις