Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Προκοπίου: Γιατί επένδυσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Τον Απρίλιο η επαναλειτουργία τους

Προκοπίου: Γιατί επένδυσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Τον Απρίλιο η επαναλειτουργία τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, η οποία προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε τον Απρίλιο να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν.  Στόχος αποτελεί το ναυπηγείο να αποκτήσει ξανά την χαμένη του αίγλη και η Ελλάδα να καταστεί μια ισχυρή ναυπηγική δύναμη, όπως της αξίζει.

Για την προσδοκία, αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσει στην αναβίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο κ. Προκοπίου μίλησε στις 9/1/23 από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Το όραμα

Φιλόπατρις και οραματιστής, μετέφερε προς το κοινό την απάντηση που έδωσε στο κοντινό του περιβάλλον όταν ερωτήθηκε για ποιο λόγο επένδυσε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:  «Το έκανα για να μην μπορεί να μας βγάλει από την πρίζα κανείς».

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση εξήγησε ότι: «Την επομένη του διαγωνισμού επισκέφθηκα τον Πρωθυπουργό και είπα ότι ο Σκαραμαγκάς πρέπει να καταστεί αιχμή της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας. Μόνο έτσι η χώρα θα γίνει ανεξάρτητη και κανείς δεν θα μπορεί να την βγάλει από την πρίζα».

Τα φιλελληνικά του συναισθήματα καλλιεργήθηκαν από πολύ μικρή ηλικία, όταν – όπως ε μικρό παιδί ακόμα περνούσε με τον πατέρα του από την Ελευσίνα με κατεύθυνση το κτήμα τους στον Αλμυρό. «Έβλεπα τον κόλπο άλλες φορές γεμάτο δεμένα πλοία, όταν η ναυλαγορά ήταν χαμηλά κι άλλες φορές άδειο, όταν η ναυλαγορά ήταν καλή», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας ότι αυτή η εικόνα θεμελίωσε στο μυαλό του τη διαπίστωση ότι η ναυτιλία είναι η πιο σταθερή βιομηχανία του κόσμου.  

Αλλά και η αγάπη του για την θάλασσα καλλιεργήθηκε από πολύ νωρίς, όταν ως παιδί έπαιζε στη μαρίνα της Γλυφάδας με άλλα παιδιά, Ελλήνων του εξωτερικού, εκεί όπου οι γονείς τους έδεναν τα κότερά τους. Η ενασχόλησή του με την ναυτιλία ήρθε αργότερα, με επιρροή από τον εφοπλιστή κι επενδυτή ακινήτων Θανάση Μαρτίνο, φίλο και γείτονα στη Γλυφάδα.  


Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη δημοσιογράφο του newsit.gr Μαίρη Παπακωνσταντίνου στην εκδήλωση του ΕΒΕΠ

Αργότερα, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, όπου ο κ. Προκοπίου κατέχει τη θέση του προέδρου, έμαθε τα πάντα για την ιστιοπλοΐα.  

Τιμητική διάκριση

Για τη συμβολή του στην ελληνική ναυτιλία και την απόφασή του να αναβιώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο κ. Προκοπίου τιμήθηκε από το ΕΒΕΠ, ανακηρύσσοντάς τον παράλληλα επίτιμο μέλος.

Υπενθυμίζεται, ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία ιδρύθηκαν από το Σταύρο Νιάρχο το 1958 για κατασκευή και συντήρηση των πλοίων του, έχοντας γράψει με ανεξίτηλο μελάνι τη δική τους σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις