Για τους νεότερους ίσως, να μην θυμίζει πολλά. Ωστόσο, για τους παλαιότερους η επωνυμία Ράδιο Κορασίδης ανασύρει μνήμες παλαιότερων εποχών τότε, πριν από περίπου 15 χρόνια, που την αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στον Πειραιά συνόδευε το μότο «όνομα και εξυπηρέτηση».
Σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 18 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το κτήριο που φιλοξενούσε την έδρα της «Ράδιο Α. Κορασίδη» στις οδούς Φωκαίας, Αιγίνης και Μικράς Ασίας 4, στον Πειραιά. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές απόπειρες να εκποιηθεί το ακίνητο με το παλαιό καθεστώς, των ενσφράγιστων προσφορών ενώπιον του εισηγητή και παρουσία του συνδίκου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, όλες απέτυχαν διότι το αρχικό ενδιαφέρον, ποτέ δεν συνοδεύτηκε με την κατάθεση προσφοράς. Έτσι, η διαδικασία θα επαναληφθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκποιήσεων e-auction, με το ακίνητο να εκπλειστηριάζεται σε τίμημα 6,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τρία συνενωμένα πενταώροφα κτίρια συνολικής επιφάνειας 7.000 τετραγωνικών μέτρων.
Οι προσδοκίες που υπάρχουν, αυτή τη φορά, για την επιτυχή έκβαση του πλειστηριασμού σχετίζονται με την αλλαγή των όρων του καθεστώς Χρυσής Βίζας. Είναι δηλαδή, εφικτή, η ένταξη του ακινήτου στο καθεστώς της χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών υπό μία προϋπόθεση.
Ότι αυτό, ως κλειστό και αναξιοποίητο κτήριο, θα αλλάξει χρήση, σε κατοικίες. Επαρκεί ως δέλεαρ το γεγονός ότι το κτήριο βρίσκεται σε κομβική τοποθεσία σε κοντινή απόσταση από τις Λ. Πειραιώς, Ποσειδώνος και Κηφισού; Μένει να φανεί στις 18 Οκτωβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κατάρρευση της Κορασίδης
Τη Ράδιο Κορασίδης ίδρυσε ο Αντώνης Κορασίδης το 1947, ανοίγοντας, τότε, το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση και το μίνι πλυντήριο πιάτων διατέθηκαν στην ελληνική αγορά μέσω της, κάποτε, ισχυρής αλυσίδας λιανικής.
Ακολούθησε μία περίοδο ισχυρής ανάπτυξης υπό τον Ανδρέα Κορασίδη, που κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε έναν όμιλο με τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο (Ράδιο Κορασίδης, Micromedia, Ράδιο Κορασίδης Telecom και Κλαουδάτος). Βέβαια, ο όμιλος διέθετε τόσο πολλές άμεσες και έμμεσες συμμετοχές που ακόμη και οι πιο έμπειροι αναλυτές δεν ήταν σε θέση να…πλοηγηθούν.
Λίγο πριν την περίοδο της χρηματιστηριακής έκρηξης του 1999, το 1996 ο Ανδρέας Κορασίδης εισήγαγε τις μετοχές της εταιρείας στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου. Εκείνο το διάστημα, θα προχωρήσει και σε εξαγορές εταιρειών (π.χ. Κλαουδάτος), οι οποίες όμως, δεν έφεραν, ποτέ, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ο ίδιος βέβαια, είχε αναπτύξει μία πολυσχιδή δραστηριότητα που αφορούσε από τον μετοχικό έλεγχο στην ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου, μέχρι σειρά συμμετοχών στις Αθηναϊκές Συμμετοχές (που επιδίωξε, χωρίς επιτυχία, να αναπτύξει δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα) και την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων.
Αρχές του 2000, ξεκίνησε ο κατήφορος για τη Ράδιο Κορασίδη που δραστηριοποιούνταν σε ένα κλάδο, αυτόν του λιανικού εμπορίου που αναπτυσσόταν, ως ένα βαθμό αλόγιστα, και μέσω υπερδανεισμού. Είναι ενδεικτικό πως εκείνη τη χρονιά τα κέρδη κατρακύλησαν σε 2 δισ. ευρώ από 21,14 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός δανεισμός είχε εκτοξευτεί σε 50,7 εκατ. ευρώ (από 32,4 εκατ. ευρώ), ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είχαν αγγίξει το αστρονομικό ποσό των 170,19 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ανδρέας Κορασίδης επιχείρησε να θέσει υπό έλεγχο την κρίση ρευστότητας.
Γι’ αυτό το 2003, πραγματοποίησε έναν ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο τη συρρίκνωση του κόστους. Το εγχείρημα όμως, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τελικώς το 2007 η Κορασίδης, που εντάχθηκε στο άρθρο 44 του Πτωχευτικού Δικαίου, πέρασε στα χέρια της V-Net, η οποία το 2008 κατέληξε σε συμφωνία με τον όμιλο MIG και τη θυγατρική του Marfin Leasing για την εκχώρηση του 55,79% της εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και του 58,78% της θυγατρικής της Elephant.
Για να παραμείνει βιώσιμη η Κορασίδης λάμβανε χρηματοδότηση από την Marfin Egnatia Bank (θυγατρική της MIG). Στο πλαίσιο αυτό, το 2009 μεταβιβάστηκε στην Margin Leasing-που είχε αγοράσει την Κορασίδης- σειρά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του κτηρίου στον Πειραιά.
Ωστόσο, μετά από δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου το ακίνητο του Πειραιά επέστρεψε στο ενεργητικό της Ράδιο Κορασίδης και ως αποτέλεσμα οι μεταβιβάσεις ακινήτων (στην MIG) ανακλήθηκαν. Kι αυτό επειδή το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως, επειδή πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία πενταετία από την κήρυξη της Ράδιο Κορασίδη σε πτώχευση, υπήρξε δόλος. Οι μεταβιβάσεις δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ωφέλησαν μόνο ορισμένους από τους πολυάριθμους πιστωτές της εταιρείας.
Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το ακίνητο του Πειραιά.