Κυριακή, 21 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΒΠΕ: Επενδύσεις βιωσιμότητας από την Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών – Το μοντέλο λειτουργίας της Alpla στο Κορωπί

ΣΒΠΕ: Επενδύσεις βιωσιμότητας από την Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών – Το μοντέλο λειτουργίας της Alpla στο Κορωπί

Τη δέσμευση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, λίγες μέρες πριν διεξαχθεί το Συνέδριο Plastainability 2023, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ανέλαβε μια ακόμα πρωτοβουλία, για περιήγηση εκπροσώπων του Τύπου σε παραγωγικές μονάδες της ALPLA, εταιρείας μέλους του Συνδέσμου, η οποία λειτουργεί βιομηχανική μονάδα στο Κορωπί.

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε η δρ. Ευγενία Τσαρτόλια, γενική διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, «η εταιρεία επιδιώκει διεθνώς να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βιώσιμων πλαστικών συσκευασιών. Ακριβώς γι’ αυτό επικεντρώνεται στην υλοποίηση της αρχής των 4R: Reduce – Reuse – Recycle – Redesign».

Όπως δε επισήμανε η ίδια: «Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκ. € και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος».

Η θέση του Συνδέσμου Πλαστικών

Στην περιήγηση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία ALPLA, και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Πρακτικές Βιωσιμότητας

Ακολουθώντας τις Αρχές Αειφορίας του ΣΒΠΕ, η ALPLA, εστιάζει στη χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας, επανασχεδιασμό των συσκευασιών για να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, καινοτομίες που εφαρμόζονται στις μονάδες μεταποίησης πλαστικών, καθώς και σε νέα νέα αποδοτικά μηχανήματα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την διάρκεια της παραγωγής και εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια.

Όπως τόνισε η διοίκηση του αυστριακού πολυεθνικού ομίλου από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25% έως 100%.

Στο θέμα της συσκευασίας, με την προσέγγιση «Design for Recycling», η ΑLPLA επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Η περιήγηση στο εργοστάσιο της ALPLA εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων δράσεων που θα αναλάβει ο ΣΒΠΕ και πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση του Συνεδρίου Plastainability 2023 (21 Νοεμβρίου, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ), που θα θέσει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανακύκλωση.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις