Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα μεγάλα deals του real estate που ολοκληρώνονται μέσα στο 2024

Τα μεγάλα deals του real estate που ολοκληρώνονται μέσα στο 2024

Μέσα στο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν μεγάλα deals στο χώρο των ακινήτων στα οποία συμμετέχουν ισχυρές ελληνικές ΑΕΕΑΠ, οι οποίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δραστήριες ως προς τη σύναψη συμφωνιών ύψους εκατομμυρίων ολόκληρο το 2023. Πρόκειται για επενδυτικές ενέργειες που εφόσον ολοκληρωθούν θα αλλάξουν σημαντικά τη δυναμική του εγχώριου real estate.

Συγκεκριμένα και επισήμως χθες «ξεπάγωσε» το deal το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI), η οποία έχει ως βασικούς μετόχους την οικογένεια Χαλικιά, με την BriQ Properties. Αυτό συνέβη καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας που είναι η μεταβίβαση των 17 ακινήτων συνολικής αξίας 60,5 εκατ. ευρώ της ICI στην BriQ Properties.

Η συμφωνία ωστόσο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, όπου οι δύο επενδυτικές εταιρείες θα συγχωνευτούν και θα δημιουργηθεί μια «νέα BriQ», που η αξία του χαρτοφυλακίου της πλέον θα ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ακινήτων αφορούν κατά κύριο λόγο εμπορικά καταστήματα και λιγότερο γραφειακούς χώρους και βρίσκονται σε σημεία προβολής του κέντρου και των Νοτίων Προαστίων, ενώ άλλα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη.

Ένα από τα μεγαλύτερα deals που αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2024 είναι το Project Skyline, το οποίο αφορά τη μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων του ομίλου Alpha Bank, αξίας 440 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών συμμετέχουν με ποσοστό 65% η Dimand Real Estate, Premia Properties και της EBRD, ενώ το υπόλοιπο 35% εξακολουθεί να ελέγχεται από την ίδια την Alpha Bank.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο στο εν λόγω έργο προχωρούν οι διαδικασίες σχετικά με τα ποια ακίνητα θα πωληθούν, ποια ακίνητα θα ανακατασκευαστούν για να πωληθούν και ποια από αυτά θα μείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Real Estate Services.

Μία ακόμη συναλλαγή που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο επενδυτικό κοινό είναι η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά συνολικά ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων, τα οποία είχε μεταβιβάσει πριν από αρκετά χρόνια στη Prodea Investments.

Τα δύο μεγαλύτερα ακίνητα που αγόρασε η Εθνική Τράπεζα είναι το ιστορικό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους 10, το οποίο πωλήθηκε από τον όμιλο Παπαλέκα, ο οποίος με τη σειρά του, το είχε αγοράσει στο τέλος του 2020 από την Prodea Investments.

Η αξία της συναλλαγής αυτής υπολογίζεται ότι προσέγγισε τα 67 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Εθνική μένει να ολοκληρώσει την επαναγορά συνολικά 43 ακινήτων της, αντί συνολικού τιμήματος 237,2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο εξ αυτών, ύψους 83,2 εκατ. ευρώ, αφορά το Κέντρο Πληροφορικής του ομίλου στον Γέρακα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της Κλουκίνας-Λάππας Mothercare (KΛΜ) από την Intracom Properties. Με αυτή τη συγχώνευση η αξία των ακινήτων που έρχονται στην κατοχή της Intracom Properties ανέρχεται στα 48 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, μέσω της απορρόφησης της ΚΛΜ, η Intracom Properties εισάγεται στο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μέχρι στιγμής η επενδυτική εταιρεία «τρέχει» ένα επενδυτικό πλάνο που στοχεύει να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις