Σάββατο, 13 Ιουλ.
28oC Αθήνα

ΤΕΡΝΑ: «Πέφτουν υπογραφές» για το νέο δίκτυο ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας

ΤΕΡΝΑ: «Πέφτουν υπογραφές» για το νέο δίκτυο ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Θέμα… ωρών είναι η υπογραφή της σύμβασης, αρχικού προϋπολογισμού 141,7 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για το νέο δίκτυο ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή έχει κοινοποιηθεί στον Ανάδοχο, ήτοι στην ΤΕΡΝΑ, η απόφαση κατακύρωσης, καθώς και η πρόσκληση για υπογραφή της σύμβασης, η οποία προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή (5.7.2024), στη Λευκάδα.

Σχετικά με την «Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας», όπως επανέλαβε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό γιατί το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής (θέρος), διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης και παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού 104 χιλιομέτρων, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία. Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη, δηλαδή, της δοκιμαστικής περιόδου, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εγκρίθηκε η ένταξη και η δέσμευση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2024. Έχει εγκριθεί η κατακύρωσή του και έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έγινε Συνεδρίαση στις 20 Ιουνίου 2024, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για ενημέρωση επί του έργου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις