Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Θωμάς Ράμμος: Το ξεκίνημα, το deal με το Μαρινόπουλο και τα 206 καταστήματα Market In

Θωμάς Ράμμος: Το ξεκίνημα, το deal με το Μαρινόπουλο και τα 206 καταστήματα Market In

Ποιος ήταν τολμηρός ιδρυτής των Market In που «λύγισε» από τον κορονοϊό. Η ζωή και η επιχειρηματική πορεία του Θωμά Ράμμου, ιδρυτή της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

«Έναν επιχειρηματία παλαιάς κοπής στερείται το λιανεμπόριο» ήταν τα πρώτα λόγια ανθρώπων της αγοράς στο άκουσμα της είδησης ότι ο Θωμάς Ράμμος, ιδρυτής και πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Market In, νικήθηκε από τον κορονοϊό.

Άνθρωπος πολυσχιδής, εργασιομανής και με κοινωνικές ευαισθησίες, ο Θωμάς Ράμμος δραστηριοποιήθηκε στο λιανεμπόριο για περισσότερο από 40 χρόνια, ενώ με τις επιχειρηματικές του κινήσεις έβαλε το δικό του «λιθαράκι» για την πορεία που διέγραψε ο κλάδος των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε, αφού τελείωσε το σχολείο. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε τυπογραφείο, ωστόσο, από νωρίς διέβλεψε τις προοπτικές του κλάδου των σούπερ μάρκετ κι έτσι μαζί με έναν συνέταιρο ίδρυσε την αλυσίδα την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tresco. Γρήγορα, η Tresco, τοποθετήθηκε στην λίστα με τις 6 πιο κερδοφόρες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, μαγνητίζοντας τον τότε ισχυρό ανταγωνιστή της, την αλυσίδα Μαρινόπουλος.  Έτσι, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 δέχθηκε την πρόταση των αδελφών Μαρινόπουλου και η αλυσίδα Tresco εντάχθηκε στον όμιλο τους.

Η αρχή των Market In

Το 1991 ο Θωμάς Ράμμος αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία Market-In. Το σχέδιο ανάπτυξης προέβλεπε τόσο εξαγορά καταστημάτων όσο και παραχωρήσεις αδειών σε ενδιαφερόμενους για λειτουργία καταστημάτων με τη μορφή του Franchise. Μέσα σε διάστημα 20 και πλέον ετών η εταιρεία ακολουθώντας μια επιθετική αναπτυξιακή πορεία, έφθασε να αριθμεί 130 καταστήματα.  Παράλληλα, μέσω του franchise αναπτύχθηκαν και καταστήματα με την επωνυμία Daily και Economy.  Η παρουσία των καταστημάτων ήταν τόσο σε περιοχές της Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο ξεκίνημα της η εταιρία είχε γίνει μέλος του ομίλου αγορών Αστέρας και έπειτα από 5 χρόνια, εντάχθηκε στον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, από όπου αποχώρησε το 2007 για να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. 

Μέσα από εξαγορές τοπικών αλυσίδων που ξεκίνησαν λίγο πριν το 2000 και συνεχίστηκαν και τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, η εταιρεία του Θ. Ράμμου, αριθμεί σήμερα 206 καταστήματα, σε κομβικά σημεία της αγοράς, απασχολώντας 4.000 άτομα.  Μεταξύ άλλων είχε εξαγοράσει τις αλυσίδες Στάϊκος με 6 καταστήματα, Φιλία με 3 καταστήματα, Αλιμέντα Nova με 11 σημεία πώλησης, Αγγελίδη με 4, Λιάσκος με 8,  καθώς και 5 καταστήματα Atlantic στη περιοχή του Αιγίου στα Σελιανίτικα, στη Κυψέλη, στο Κερατσίνι, στην Αγία Παρασκευή και στα Πετράλωνα, κ.λπ.

Το κοινωνικό του έργο

Εργασιομανής, παρά τα 72 του χρόνια, ο Θωμάς Ράμμος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο από όσους εργάζονται στον όμιλο, αλλά και από τον ανταγωνισμό. «Εργαζόταν όπως οι επιχειρηματίες της παλιάς γενιάς» σχολιάζει εργαζόμενος στον όμιλό του κι εξηγεί ότι «ερχόταν στο γραφείο του νωρίς το πρωί, γύρω στις 5.30 κι έφευγε αργά το απόγευμα». 

Προσιτός με τον κόσμο, ήταν πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει, γι’ αυτό και συχνά δεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του άτομα που του σύστηναν για να εργαστούν στον όμιλο.  Ιδιαίτερη ήταν και η αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Ανάληψη του δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, την οποία αποδείκνυε κι εμπράκτως καθώς στήριζε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, ενώ βοηθούσε όσους συντοπίτες του είχαν ανάγκη, όπως μπορούσε, είτε με δωροεπιταγές και προϊόντα, είτε προσλαμβάνοντάς τους για να εργαστούν στον όμιλο. 

Σε αυτά που τον χαρακτήριζαν επίσης, ήταν το αυξημένο αίσθημα της δικαιοσύνης και το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα, καθώς έχει στηρίξει οικονομικά αρκετά μοναστήρια, ενώ ο ίδιος συνήθιζε να ψάλλει στην εκκλησία της γειτονιάς του.  Ως ανήσυχο πνεύμα, μία δεύτερη δραστηριότητα που ανέπτυξε είναι και η παραγωγή ενέργειας, καθώς έχει επενδύσει στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Έχοντας συμπληρώσει πολλές ώρες εργασίας στο ενεργητικό του, τα Σαββατοκύριακά, του ο Θωμάς Ράμμος προτιμούσε να τα αφιερώνει στην οικογένειά του, την συντοπίτισσα και σύζυγό του Ιωάννα και τις δύο του κόρες Εύη και Μαργαρίτα, οι οποίες συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, διατηρώντας πλέον τα «ηνία» της επιχείρησης.

Κηδεία σε στενό κύκλο 

Ο Θωμάς Ράμμος άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή (15.03.2021) ύστερα από πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό. 

Η οικογένειά του έκανε γνωστό ότι η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. 

Αντί στεφάνων η οικογένεια επιθυμεί οποιαδήποτε δωρεά να γίνει επ΄ ονόματί του στα Ιδρύματα:

– Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ / ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙBAN: GR5701104120000041229612373

– ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ / ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN: GR1101101490000014948002143

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις