Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τιτάν: Ανάταση της οικοδομικής δραστηριότητας και αύξηση των τιμών διαμορφώνουν το τοπίο – Πώς κινήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2022

Τιτάν: Ανάταση της οικοδομικής δραστηριότητας και αύξηση των τιμών διαμορφώνουν το τοπίο – Πώς κινήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2022

Δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς με τον κύκλο εργασιών του Ομίλου Τιτάν να αυξάνεται κατά 22,6% και να διαμορφώνεται σε €454,6 εκατομμύρια στο πρώτο τρίμηνο 2022, χάρη αφενός στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και αφετέρου στη σταθερή ζήτηση.

Το ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά €9,7εκ. σε €46,4εκ., καθώς οι αυξήσεις τιμών αντισταθμίζουν σταδιακά τα υψηλά κόστη.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η εταιρεία αναφέρει ότι κατεγράφη επιτυχής μείωση των καθαρών ειδικών εκπομπών CO2 κατά 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Περισσότερες κατασκευές στην Ελλάδα

Το πρώτο τρίμηνο είναι αυτό με τις χαμηλότερες πωλήσεις λόγω εποχικότητας και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικό για το υπόλοιπο του έτους.  Ωστόσο από την εταιρεία αναφέρουν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η εγχώρια ζήτηση κινείται ανοδικά και οι αυξήσεις των τιμών απορροφήθηκαν από την αγορά. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται τόσο στα αστικά κέντρα με την ανέγερση κατοικιών και ακινήτων, όσο και στην περιφέρεια, με πολλά δημόσια και δημοτικά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Στον αντίποδα, η γενικευμένη αύξηση του κόστους των δομικών υλικών έχει επιβραδύνει την έναρξη νέων έργων.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος προορισμός εξαγωγών για την Ελλάδα.  Όπως στις περισσότερες αγορές, οι τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρισμού όπως επίσης και άλλων στοιχείων του κόστους διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες τις οποίες ο Όμιλος αντιμετωπίζει με τιμολογιακές αυξήσεις (στο τέλος του πρώτου τριμήνου πραγματοποιήθηκε μία νέα αύξηση τιμών) όπως και με αποδοτικότερη διαχείριση του κόστους μέσω της μεγαλύτερης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Συγχρόνως, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση 23.0% και διαμορφώθηκε σε €69,9εκ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 4,7% και ανήλθαν σε €6,3εκ.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η αγορά εξακολουθεί να καταγράφει σημαντική άνοδο, με τις πωλήσεις τσιμέντου να σημειώνουν μεγάλη αύξηση και τη ζήτηση να υπερκαλύπτει ήδη την εγχώρια παραγωγή. Η ζήτηση για κατασκευές κατοικιών παραμένει υψηλή, ενώ υπήρξε ανάκαμψη στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις