Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Τιτάν: Οι «αντοχές» στην οικοδομή, συγκράτησαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου

Τιτάν: Οι «αντοχές» στην οικοδομή, συγκράτησαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Αύξηση κερδών και ισχυρές επιδόσεις, πέτυχε το 2020 ο όμιλος τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Titan Cement International SA, – εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίου, TITC – ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στα 1,6 δισ. ευρώ και η κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκε κατά 7,1%, φθάνοντας στα €286,2 εκατ., που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.   Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν στα €1,5 εκ. (από €50,9 εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα σημαντικών λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων που αφορούν στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα την πλήρη απομείωση υπεραξίας (goodwill) ύψους €46,6 εκ. και τον αντιλογισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €17,3 εκ. της Titan Cement Egypt. Χωρίς τις έκτακτες αυτές χρεώσεις, το καθαρό κέρδος μετά φόρων του έτους θα είχε ανέλθει σε €65,4εκ. Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές για τον Όμιλο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η δραστηριότητα ανά γεωγραφική περιοχή

Συνολικά, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν υπέστη πλήγμα ανάλογο της οικονομικής ύφεσης, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Η ζήτηση δομικών υλικών στην Ελλάδα ανέκαμψε περαιτέρω. Οι επιδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, η Τουρκία κατέγραψε δυναμική ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών, ενώ η ζήτηση στη Βραζιλία βελτιώθηκε. Τα αποτελέσματα της Αιγύπτου απογοήτευσαν λόγω των δυσχερειών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά.

Η σταθερότητα των τιμών στις περισσότερες αγορές, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενισχύθηκε από την ανάκαμψη της  ζήτησης. Οφέλη επίσης προέκυψαν από την ανθεκτικότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος.

Ο επόμενος στόχος

Φιλόδοξος στόχος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν αποτελεί η μείωση των εκπομπών CO2 για το 2030, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε τα εξής: «Στη διάρκεια μια δύσκολης χρονιάς, μεριμνήσαμε πρώτα για τους εργαζόμενους μας και όσους βρίσκονται κοντά μας, καθώς και για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ταυτόχρονα, όμως, κατορθώσαμε να βελτιώσουμε τα οργανικά μας αποτελέσματα, και να επιτυγχάνουμε την πρόοδο μας προς τους στρατηγικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανθεκτικότητα που επέδειξε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, σε συνδυασμό με την ικανότητα προσαρμογής μας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, αποτελούν τα θεμέλια της μελλοντικής μας ανάπτυξης».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις