Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ανοιχτή επιστολή Ελλήνων δημιουργών στη Μενδώνη: Απαιτούμε διαφάνεια για τα πνευματικά μας δικαιώματα

Ανοιχτή επιστολή Ελλήνων δημιουργών στη Μενδώνη: Απαιτούμε διαφάνεια για τα πνευματικά μας δικαιώματα

Πρόσβαση στο πόρισμα ελέγχου της Ernst & Young στην κρατική Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), η οποία διαχειρίστηκε τα περιουσιακά δικαιώματα στα έργα τους, ζητούν μέσω Ανοιχτής Επιστολής προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη 146 Έλληνες Δημιουργοί.

Με την επιστολή προς τη Λίνα Μενδώνη απαιτούν διαφάνεια, ενημέρωση και απολογισμό στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης, των όσων έχουν γίνει. 

Μεταξύ των συνυπογραφόντων, περιλαμβάνονται ονόματα σπουδαίων δημιουργών μουσικών έργων, όπως οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης -δια του κληρονόμου του- Σταμάτης Σπανουδάκης, Λίνος Κόκοτος, Γιώργος Κοντογιώργος, Παντελής Θαλασσινός, Ηλίας Κατσούλης -δια της κληρονόμου του- Νίκος Αντύπας, Νίκος Ζούδιαρης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Τασσόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Φιλίππου, Θάνος Παπανικολάου, Στέφανος Κορκολής, Ρεβέκκα Ρούσση, Σπύρος Γιατράς, Νίκος Βαξαβανέλης, Γιάννης Μηλιώκας, καθώς και οι κληρονόμοι δικαιωμάτων των ιστορικών ρεπερτορίων του Μάρκου Βαμβακάρη, του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Μανώλη Χιώτη και του Άκη Πάνου, ενώ οι υπογραφές συνεχίζονται.

Η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) -υπηρεσία του ΟΠΙ-, τον οποίο είχε διατάξει το Υπουργείο σας. Παρά τα διαρκή αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως τα ευρήματα του ελέγχου που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΑΕΠΙ δημοσιοποιήθηκαν, αν και επρόκειτο για ιδιωτικό φορέα, ενώ τα ευρήματα της κρατικής ΕΥΕΔ/ΟΠΙ παραμένουν στο σκοτάδι, τη στιγμή μάλιστα που καμία από τις προμήθειες, τις προσλήψεις ή τις αναθέσεις, όταν έγιναν κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ, δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τον νόμο περί Διαύγειας.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα βιοποριστικά μας μέσα, δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για επανάληψη άσκοπων και εγκληματικών πειραματισμών στις πλάτες μας. Μην αφήσετε να διαιωνίζονται οι διχαστικές ρητορικές και οι σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Απαιτούμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Θέλουμε να ξέρουμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Θέλουμε να γνωρίζουμε πώς έγινε η διαχείριση των δικαιωμάτων μας για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, με τους ίδιους ανθρώπους, για άλλη μια φορά. Απαιτούμε ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΡΑ στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY στην ΕΥΕΔ. Δώστε την ευκαιρία στο πνευματικό δικαίωμα να ανακάμψει για πρώτη φορά πάνω σε ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από δω και πέρα, με συλλογική συναίνεση, με διαφάνεια και συνέπεια λόγων και πράξεων στον ταλαίπωρο κλάδο μας.

 Με τιμή,

Οι Δημιουργοί και Δικαιούχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων Έργων Μουσικής».

Έτσι λοιπόν με την Ανοιχτή Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι Έλληνες Δημιουργοί απαιτούν διαφάνεια ώστε να γνωρίζουν πώς διαχειρίστηκε το Ελληνικό Κράτος τα πνευματικά τους δικαιώματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις