Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η ΕΡΤ ξεκινά ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις

Η ΕΡΤ ξεκινά ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις

Τεράστια ανταπόκριση είχε η πρόταση της ΕΡΤ να απευθύνει πρόσκληση για την παραγωγή ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων.

Η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επιθυμεί την αναβίωση του «Θεάτρου στο Ραδιόφωνο» ώστε μέσα από τις συχνότητες του Δευτέρου και Τρίτου Προγράμματος να απολαύσουν το ραδιοφωνικό θέατρο γενιές που έχουν γνωρίσει τη μετάδοση θεατρικών παραστάσεων αλλά και να γαλουχήσει νέες γενιές θεατρόφιλων ακροατών, στηρίζοντας συγχρόνως δημιουργικά σύγχρονους λειτουργούς του θεάτρου καταγράφοντας άξιες φωνές ανάμεσά τους.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του newsit.gr κατατέθηκαν περισσότερες από 800 προτάσεις με αποτέλεσμα να… δυσκολεύεται αρκετά το έργο της επιτροπής αξιολόγησης. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου εγκρίθηκαν ήδη είκοσι προτάσεις που τις επόμενες ημέρες θα λάβουν κι επίσημα από την ΕΡΤ το «πράσινο φως» για την παραγωγή τους ώστε να βγουν σύντομα στον αέρα και να τις απολαύσει το κοινό. Πάντως, αξίζει επίσης να αναφέρω ότι μετά την τεράστια θετική ανταπόκριση των δημιουργών η ΕΡΤ αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των παραγωγών. Έτσι σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες μου αναμένεται να εγκριθούν κι άλλες εξήντα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί με σκοπό όπως προανέφερα να απολαύσουν περισσότερες ραδιοφωνικές παραστάσεις οι ακροατές, αλλά και να στηριχθούν οι λειτουργοί του θεάτρου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν εγκριθεί είναι με έργα τόσο από το ξένο ρεπερτόριο, όσο και από το ελληνικό, από κλασσικά έως πιο σύγχρονα και με σκηνοθέτες και ηθοποιούς γνωστούς και καταξιωμένους αλλά και με νεότερους που η αρμόδια επιτροπή έκρινε ομόφωνα πως πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» εκτιμώντας δε, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα αποκτήσει στο αρχείο της σημαντικούς «θησαυρούς» για το αρχείο της…!

Αναλυτικά, οι πρώτες 24 νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις (κατά σειράν του αρ. πρωτοκόλλου που είχαν οι προτάσεις) είναι:

-«Όνειρο στο κύμα» και «Έρως ήρως» από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη.

-«Το ξύπνημα των νεκρών» του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με τους Θανάση Δόβρη, Ευανθία Κουρμούλη, Αλέξη Διαμαντή, Αλέκο Συσσοβίτη και Ρούλα Πατεράκη.

-«Ο πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

-«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, με την Ιωάννα Παππά. 

-«Η μπουλουκτσού» του Γιάννη Βουλτσίδη, σε σκηνοθεσία του ιδίου, με τον Γιάννη Βουλτσίδη.

-«Αρίστος», από το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του Θανάτου», σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννη Λεάκο και Γιάννη Αθανασόπουλο.

-«Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο, σε σκηνοθεσία της Ομάδας Abovo, με τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννη Σαρακατσάνη και Σωσώ Χατζημανώλη.

-«Η… γυναίκες-Ένα δέντρο στον κάμπο» της Μαρίας Μπαρμπατσάλου, σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τις Μαρία Σιούμα, Κωνσταντίνα Μερεντίτη και Μαρία Μερεντίτη.

-«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάση Παπαγεωργίου, Παύλο Ορκόπουλο, Νίκη Χαντζίδου, Εύα Καμινάρη, Βάσω Ορκοπούλου και Ελευθερία Στεργίδου. 

-«Κελί» από αφηγήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βουδικλάρη και ραδιοσκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιάννο Περλέγκα.

-«Το θείο τραγί» από το μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, με τους Άρη Μπινιάρη, Βίκτωρα Κουλουμπή και Πάνο Σαρδέλη.

-«Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Αιμιλιανό Σταματάκη, Στέλιο Ιακωβίδη, Θάνο Μπίρκο, Πάνο Παπαδόπουλο, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βερόνικα Δαβάκη και Ροζαμαλία Κυρίου.

-«Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή, με τους Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου και Νίκη Παληκαράκη.

-«Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τους Μαρία Κίτσου, Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Νιάρρο.

-«Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, με τους Γιώργο Γάλλο, Μαρία Σκουλά, Αργύρη Ξάφη, Νίκο Χατζόπουλο, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Σεϊρλή, Υβόννη Μαλτέζου και Γιώργο Μπινιάρη. 

-«Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία της Νατάσας Ζαγκλή, με τις Ράνια Οικονομίδου και Μάνια Παπαδημητρίου.

-«Η πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, με τους Στεφανία Γουλιώτη και Χρήστο Λούλη.

-«Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία  της Έλενας Μαυρίδου, με τους Δημήτρη Λάλο, Έλενα Μαυρίδου και Δήμητρα Κούζα.

-«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή, με τους Ρηνιώ Κυριαζή, Ειρήνη Κουμπαρούλη και Κώστα Σεβδαλή.

-«Περηφάνια και προκατάληψη» από το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, σε διασκευή του Άρη Ασπρούλη και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, με τους Ευγενία Δημητροπούλου, Δημήτρη Μοθωναίο, Κώστα Φαλελάκη, Αγησίλαο Μικελάτο και Ελεάνα  Καυκαλά.

-«Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, με την Άννα Φόνσου.

-«Ο ζητιάνος» από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, με τους Λεωνίδα Κακούρη, Κατερίνα Μπιλάλη, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καρακίτσου, Στέλιο Γεράνη, Τάσο Σωτηράκη, Γιώτα Τσιότσκα και Λευτέρη Παπακώστα.

-«Η προξενήτρα» του Θόρντον Γουάιλντερ, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Καραγιάννη, με τους Μαρία Καβογιάννη, Παύλο Χαϊκάλη, Κωνσταντίνο Γαβαλά, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννη Στόλλα, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Φοίβο Ριμένα, Αυγουστίνο Κούμουλο κ.ά.

-«Να πεθάνει ο Χάρος» του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, με τους Δημήτρη Πιατά και Θωμά Κοροβίνη.

Τις επόμενες ημέρες, το αρμόδιο τμήμα της ΕΡΤ θα επικοινωνήσει με τους παραγωγούς, προκειμένου να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις.

Στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, η αρμόδια εσωτερική επιτροπή της εταιρείας θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να εισηγηθεί την επόμενη ομάδα ραδιοφωνικών παραστάσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις