Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Νέο μεγάλο χτύπημα κατά της «πειρατείας» συνδρομητικής τηλεόρασης στον Πειραιά – Συνελήφθησαν και χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών!

Νέο μεγάλο χτύπημα κατά της «πειρατείας» συνδρομητικής τηλεόρασης στον Πειραιά – Συνελήφθησαν και χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών!

Έφοδο και συλλήψεις πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών σε κεντρικό σημείο του Πειραιά. Αν και το συγκεκριμένο κατάστημα δραστηριοποιούταν στην πώληση ηλεκτρονικών ειδών, φαίνεται ότι μεταπουλούσε και παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης σε εκατοντάδες τελικούς χρήστες, πλήρη στοιχεία των οποίων κρατούσε σε μεγάλη λίστα πελατών που κατασχέθηκαν και αναμένεται να διερευνηθούν.

Ύστερα από την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής με την έφοδο στο κατάστημα στον Πειραιά βρέθηκαν και πολλά μετρητά, παράνομες ψηφιακές συσκευές καθώς και πλήρη γραπτή λίστα πελατών με ονόματα και διευθύνσεις με αποτέλεσμα να συλληφθούν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και υπάλληλος, ελεγχόμενοι για κύκλωμα αναμετάδοσης συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και για αδικήματα «περί όπλων», ενώ διερευνάται η εμπλοκή και άλλων ατόμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες ξεκίνησαν πρωινές ώρες της Πέμπτης 23/11/2023, σε οικίες, οχήματα και επιχειρήσεις και αναμένονται εξελίξεις. Το μπελά τους φαίνεται να βρήκαν και οι πελάτες που βρισκόταν στο κατάστημα την ώρα της εφόδου, αφού εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να έχουν αγοράσει πειρατικά box και να ανανεώνουν παράνομες συνδρομές.

Στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών είναι πολλά τέτοια παράνομα καταστήματα σε όλη την επικράτεια και προβληματισμός επικρατεί για την ανομία που επικρατεί σε παρόμοια φυσικά καταστήματα “βιτρίνα” για την «πειρατεία». Για αυτό μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αλλά και των διαφυγόντων εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ εντείνονται οι έρευνες σε όλη την Ελλάδα,.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτό, παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, σε πολλές περιπτώσεις πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην παράνομη πρόσβαση των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών. Σε πολλές υποθέσεις, οι πειρατές εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tvs ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών, αλλά και χρηστών που είναι συνδεδεμένοι. Με λίγα λόγια, οι τελικοί χρήστες, εκτός του ότι χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, θέτουν παράλληλα σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους. Όσο αυξάνεται η τεχνολογία, φαίνεται να αυξάνεται και η ψηφιακή εγκληματικότητα και τα κλασικά εγκλήματα των κλοπών και των ληστειών, μεταφέρονται στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών, έρχεται να ενισχύσει της υπάρχουσα νομοθεσία και να συμβαδίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων, θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Άλλωστε νωπές είναι ακόμα οι δικαστικές προσκλήσεις σε εκατοντάδες τελικούς απλούς χρήστες πειρατικών συνδέσεων, οι οποίοι περνούν το κατώφλι του Ανακριτή στη Δυτική Ελλάδα.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις