Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ποιοι ξεκίνησαν δυνατά και ποιοι κλαίνε στο ξεκίνημα της σεζόν

Ποιοι ξεκίνησαν δυνατά και ποιοι κλαίνε στο ξεκίνημα της σεζόν

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας της σεζόν και το ραβασάκι της Nielsen για τις επιδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών τον Σεπτέμβριο έφερε σε κάποιους χαρά, ενώ σε άλλους προκάλεσε… καυγάδες! Από την αρχή πάντως επιβεβαιώθηκε πως αυτή θα είναι μία πολύ δύσκολη, σκληρή και ανταγωνιστική σεζόν και όσοι θέλουν να παραμείνουν στο τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους.

Αν κι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα ο Σεπτέμβριος δικαίωσε ορισμένες επιλογές, ενώ κάποιες… ακυρώθηκαν ήδη από τους τηλεθεατές! Είναι σαφές ότι πρέπει οι ιθύνοντες να πάρουν το πρόγραμμα στα χέρια τους, πριν πάρουν κι άλλοι τηλεθεατές το δρόμο της εξόδου από τη συχνότητά τους.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι μέσοι όροι των τηλεοπτικών σταθμών τον Σεπτέμβριο, αλλά για να έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των επιλογών τους αναγράφουμε εντός παρένθεσης τους αντίστοιχους στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν, δηλαδή του Σεπτεμβρίου του 2020.

Φέτος λοιπόν πρώτος το νήμα στο γενικό σύνολο τηλεθέασης έκοψε ο ALPHA σημειώνοντας σημαντική αύξηση στα ποσοστά του και καταφέρνοντας από την τέταρτη θέση που είχε βρεθεί στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν να τερματίσει πρώτος. Ωστόσο τη μεγαλύτερη αύξηση στο δυναμικό του σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημείωσε το MEGA που αφού φέτος ενίσχυσε σημαντικά το πρόγραμμά του με καινούργιο υλικό  κατάφερε από την έκτη θέση που είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, τώρα να τερματίσει δεύτερος και με μικρή διαφορά από τον ALPHA. Σε τροχιά καθόδου κινήθηκε ο περυσινός νικητής, ο ΣΚΑΪ που, αν και ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στην κούρσα, μείωσε σημαντικά τις επιδόσεις του, προμηνύοντας στο κανάλι του Φαλήρου ότι το φετινό πρόγραμμά του έχει απομακρύνει μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού από τη συχνότητά του. Από την άλλη η καθυστερημένη έναρξη των προγραμμάτων του στο prime time αποδείχτηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, λανθασμένη κίνηση για τον ΑΝΤ1 αφού ξεκίνησε τη σεζόν από την τέταρτη θέση της κατάταξης και με πολύ χαμηλά ποσοστά, ενώ τον επόμενο μήνα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την ανταπόκριση των τηλεθεατών στις επιλογές του. Ωστόσο ο σταθμός του Αμαρουσίου παρέμεινε… έστω και οριακά…. σε διψήφιο μέσο όρο, ενώ το STAR που επίσης καθυστέρησε να βγει στη «μάχη» βρέθηκε στην πέμπτη θέση, δύο δηλαδή πιο κάτω από την περυσινή σεζόν και έχοντας σημειώσει σημαντική μείωση των ποσοστών του. Ωστόσο ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen για την έναρξη της φετινής σεζόν είναι ότι η ΕΡΤ1 ξεπέρασε έναν ιδιωτικό σταθμό και τον άφησε πιο κάτω στην κατάταξη. Ενώ λοιπόν το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης αύξησε τα ποσοστά του και βρέθηκε στην έκτη θέση, το ΟΡΕΝ συνέχισε την πτωτική του πορεία και προσγειώθηκε στην έβδομη, αποτυπώνοντας για μία ακόμα φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο κανάλι της Παιανίας στη σχέση τους με τους τηλεθεατές. Την κατάταξη ολοκληρώνουν τα υπόλοιπα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης, η ΕΡΤ2 και η ΕΡΤ3 που σημείωσαν μικρή άνοδο, χωρίς όμως να αποδεικνύονται ισχυροί αντίπαλοι στη μάχη της τηλεθέασης.   

Πάμε να δούμε όμως, τι έγινε και στο δυναμικό κοινό, αφού οι περισσότεροι ιδιωτικοί σταθμοί… στοχεύουν στους τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία τηλεθέασης της Nielsen τον Σεπτέμβριο και σε αυτήν την κορυφή βρέθηκε ο ALPHA, με το MEGA να βρίσκεται κι εδώ στη δεύτερη θέση, με τους δύο σταθμούς να έχουν ανεβάσει τις πτήσεις τους στους πίνακες τηλεθέασης σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.  Αλλαγές, σε σχέση με την κατάταξη στο γενικό σύνολο παρατηρούνται στις υπόλοιπες θέσεις, αφού στην κατάταξη ακολουθεί ο περυσινός νικητής του δυναμικού κοινού, το STAR, ενώ ο ΣΚΑΪ σημείωσε μεγάλη μείωση στις δυνάμεις του και κατέληξε στην τέταρτη θέση. «Πληγωμένος» στη μάχη του δυναμικού κοινού και ο ΑΝΤ1 που προσγειώθηκε στην πέμπτη θέση και με οριακά πάλι διψήφιο μέσο όρο, ενώ στο δυναμικό κοινό το ΟΡΕΝ κατάφερε να βρεθεί πιο πάνω στην κατάταξη από τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Βέβαια το κανάλι της Παιανίας και τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης που ακολουθούν αποδεικνύεται ότι ενδιαφέρουν ελάχιστους τηλεθεατές του συγκεκριμένου κοινού τηλεθεατών.

Δείτε λοιπόν αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τις επιδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών τον Σεπτέμβριο στο γενικό σύνολο (1η στήλη) και στο δυναμικό κοινό, ενώ αναφέρονται αντίστοιχα (εντός παρένθεσης) οι μέσοι όροι τους τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, του 2020.

Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η μάχη της τηλεθέασης τον –επίσημα- πρώτο μήνα της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Μίας σεζόν που θα είναι σκληρή, ανταγωνιστική… και θα έχει συνεχώς ανατροπές κατά τη διάρκειά της αφού φέτος πολλά… και πολλοί κρίνονται…!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις