Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Πρωταγωνιστές: Μεγάλη Εβδομάδα στα μοναστήρια της Άνδρου και του Έβρου

Πρωταγωνιστές: Μεγάλη Εβδομάδα στα μοναστήρια της Άνδρου και του Έβρου

Την κατανυκτική ατμόσφαιρα δύο σημαντικών Μονών της Ορθοδοξίας θα μεταφέρει την Μεγάλη Δευτέρα (10.04.2023) και Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023) μέσα από την εκπομπή του, τους «Πρωταγωνιστές» στον ALPHA, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στο παλαιότερο μοναστήρι του Αιγαίου στην Άνδρο με τους 4 μοναχούς και στο μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι του Έβρου, όπου άκουσε τις αφηγήσεις μοναχών και μοναζουσών. Οι «Πρωταγωνιστές» ταξιδεύουν και στην Άνδρο για να συναντήσουν τους 4 μοναχούς της Μονής Παναχράντου, του αρχαιότερου μοναστηριού στο Αιγαίο. 

Πριν 40 χρόνια 18 αδελφές από την Μονή της Σουρωτής στάλθηκαν στον Έβρο για να «στήσουν», «δίπλα στα σύνορα», το πρώτο μοναστήρι στην Αλεξανδρούπολη. Την «Παναγιά του Έβρου».

Οι μοναχές που έκαναν τότε το μεγάλο βήμα, αφηγούνται στον Σταύρο Θεοδωράκη τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου, αλλά και όσα σήμερα τις κάνουν ευτυχισμένες στην «νέα τους οικογένεια».

Αγιογραφίες, ψηφιδωτά, κέντημα, αργυροχοΐα αλλά και γεωργικές εργασίες είναι ανάμεσα στα καθημερινά διακονήματα των 50, σήμερα, αδελφών ηλικίας από 30 έως 95 ετών.

Σχεδόν όλες είναι απόφοιτες Πανεπιστημίου και η Γερόντισσα Μακρίνα –απόφοιτη ιατρικής και η ίδια- εξηγεί γιατί το θεωρεί «απολύτως φυσιολογικό»! 

Επίσης, οι Πρωταγωνιστές ταξιδεύουν και στην Άνδρο για να συναντήσουν τους 4 μοναχούς της Μονής Παναχράντου, του αρχαιότερου μοναστηριού στο Αιγαίο.

Ο πατέρας Αέτιος σκαρφαλώνει με τον Σταύρο Θεοδωράκη στις σπηλιές του Γερακώνα, εκεί που ασκήτευαν μοναχοί μέχρι την δεκαετία του ’40.  Σήμερα η πόρτα της Μονής δεν κλείνει ποτέ, γιατί όπως λέει ο 90χρονος Γέροντάς της, πατέρας Ευδόκιμος, «δεν είμαστε ούτε ΔΕΗ, ούτε σουβλατζίδικο για να έχουμε ωράριο».

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, στις 22:40, οι Πρωταγωνιστές στον ALPHA «πλημμυρίζουν» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας από την χορωδία της γυναικείας αδελφότητας της Παναγιάς του Έβρου. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις