Βαρύ πρόστιμο για Big Brother: «Εκτός δικαιοδοσίας του ΕΣΡ» απαντά ο ΣΚΑΙ

Το διαδίκτυο στα χέρια του αποφάσισε να πάρει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πριν ενταχθεί επίσημα στις αρμοδιότητές του. Όπως όμως φαίνεται η άλλη πλευρά (λέγε με ΣΚΑΙ για Big Brother) δεν νίπτει τας χείρας της και πολύ περισσότερο… δεν ανοίγει το ταμείο της, ενώ μάλιστα εκτιμάται πως θα κινηθούν ακολουθώντας τη νομική οδό! 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου μέσα από τη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming) του Big Brother προβλήθηκαν απόψεις που προσέβαλαν το γυναικείο φύλο και αξιοπρέπεια με διαγωνιζόμενο να μιλά προσβλητικά, ο οποίος στη συνέχεια, μετά την απόφαση της διοίκησης του ΣΚΑΪ, αποβλήθηκε από το ριάλιτι. Παρ’ όλα αυτά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε σε απολογία τον τηλεοπτικό σταθμό που απάντησε εγγράφως πως δεν θα παραστούν στην ακρόαση, υποστηρίζοντας πως θεωρεί αναρμόδιο το ΕΣΡ για όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, παραθέτοντας μάλιστα και τον κανονισμό της αρχής που σύμφωνα με αυτό εποπτεύει «τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Ωστόσο το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την προβολή ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου, τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την προβολή συμπεριφορών που υποτιμούν το γυναικείο φύλο.

Η απόφαση αυτή λοιπόν προκαλεί αντιδράσεις από τον ΣΚΑΪ που υποστηρίζει πως η διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming) δεν είναι στη δικαιοδοσία και έλεγχο του ΕΣΡ, ενώ μάλιστα στο κανάλι του Φαλήρου κάνουν λόγο για «κατασκευασμένες αρμοδιότητες» χαρακτηρίζοντας επιθετική τη στάση της αρχής στον τηλεοπτικό σταθμό. Οι ίδιοι μάλιστα κύκλοι του ΣΚΑΪ κάνουν επίσης λόγο και για άλλες παρατυπίες της αρχής για τις οποίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα κινηθούν νομικά.

Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι στον καινούργιο νόμο για τα ΜΜΕ προωθείται αλλαγή για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, όπως και για έλεγχο στο διαδίκτυο, αλλά προς το παρόν… και πόσο μάλλον όταν μεταδόθηκε το συγκεκριμένο απόσπασμα… δεν ήταν στο πλαίσιο των προβλεπόμενων. Αντίθετα, για άλλες αρμοδιότητες που… επίσημα έχει η αρχή καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων, ενώ παράλληλα έχει αποκλείσει για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας της την ενημέρωση στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για πολλά που συμβαίνουν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο…!

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με άλλη απόφαση του ΕΣΡ ο ΣΚΑΪ καλείται να πληρώσει ακόμα πρόστιμα: α) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την προβολή υποβαθμισμένου ποιοτικά προγράμματος και β) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για τη μετάδοση σε ώρες που συνηθίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση οι ανήλικοι προγράμματος που μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ηθική και πνευματική τους ανάπτυξη. Τα συγκεκριμένα πρόστιμα αφορούν μετάδοση που έγινε στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού σε επεισόδιο του Big Brother αλλά και αναπαραγωγή από τις εκπομπές «Love It» και «Καλό Μεσημεράκι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις

Διαζύγιο με το ΟΡΕΝ

Διαζύγιο με το ΟΡΕΝ

Μόλις πριν από λίγες ημέρες αναφέραμε σε ρεπορτάζ του newsit.gr ότι το OPEN εμφανίζεται σαν να έχει σηκώσει «λευκή σημαία», έχοντας τραβήξει χειρόφρενο σε καινούργιες ... Διαβάστε περισσότερα
Δυναμικό «παρών» εξακολουθεί να δίνει η ΕΡΤ στον τομέα της εγχώριας παραγωγής μυθοπλασίας

Δυναμικό «παρών» εξακολουθεί να δίνει η ΕΡΤ στον τομέα της εγχώριας παραγωγής μυθοπλασίας

Μετά από χρόνια απουσίας ελληνικών σειρών από το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης η τωρινή διοίκηση επενδύει όλο και περισσότερο ενισχύοντας το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν ... Διαβάστε περισσότερα
Εκπαιδευτική τηλεόραση: Τα τηλεμαθήματα της Πέμπτης 4 Μαρτίου

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Τα τηλεμαθήματα της Πέμπτης 4 Μαρτίου

Συνεχίζονται τα μαθήματα στην ΕΡΤ2 από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας, που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα για αύριο Πέμπτη 4 ... Διαβάστε περισσότερα
Άγριες Μέλισσες: Μαρία Κίτσου, Έλλη Τρίγγου και Δανάη Μιχαλάκη συνομιλούν με τον Λευτέρη Χαρίτο

Άγριες Μέλισσες: Μαρία Κίτσου, Έλλη Τρίγγου και Δανάη Μιχαλάκη συνομιλούν με τον Λευτέρη Χαρίτο

Μία συνάντηση που κατέγραψε πολλά λόγια, απόψεις, αλλά και συναισθήματα. Οι αδερφές Σταμίρη συνομιλούν με τον άνθρωπο που τις καθοδηγεί καθημερινά… και λένε πολλά… αποκαλύπτουν ... Διαβάστε περισσότερα