Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μουντιάλ 2018: Γαλλία – Κροατία… 20 χρόνια μετά! video

Μουντιάλ 2018: Γαλλία – Κροατία… 20 χρόνια μετά! video
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Η Κροατία θα διεκδικήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας την Κυριακή 15 Ιουλίου, απέναντι στη Γαλλία, 20 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τον αποκλεισμό της από τους “πετεινούς” στα ημιτελικά της διοργάνωσης που έγινε στα γήπεδα τους. Αυτή θα είναι η δεύτερη “κόντρα” των δυο ομάδων στα τελικά του Μουντιάλ.

Η Κροατία νίκησε με 2-1 της Αγγλία και έγινε η 13η ευρωπαϊκή ομάδα που φτάνει σε τελικό Μουντιάλ. Η “χρβάτσκα” κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ, 20 χρόνια μετά το ντεμπούτο της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (αναγνωρισμένη από τη FIFA το 1993).

Μάλιστα, η μοίρα έφερε την Κροατία να αντιμετωπίσει την ομάδα που πριν από είκοσι χρόνια της είχε στερήσει το “εισιτήριο” στην καταληκτική αναμέτρηση της διοργάνωσης.

Η κορυφαία στιγμή της εθνικής Κροατίας μέχρι τώρα ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ του 1998, που είχε γίνει στη Γαλλία. Στον ημιτελικό της 8ης Ιουλίου 1998 που είχε γίνει στο “Σταντ ντε Φρανς”, η “χρβάτσκα” δεν τα κατάφερε, αφού αποκλείστηκε από τους μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου με 2-1.

Ο Νταβόρ Σούκερ είχε ανοίξει το σκορ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, για να γίνει η ανατροπή με τα δυο τέρματα του Λιλιάν Τουράμ! Άξιο αναφοράς, πως αρχηγός της Γαλλίας του 1998 ήταν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, νυν προπονητής των “τρικολόρ”.

Για τη Γαλλίας, ο τελικός της Κυριακής (15.07.2018) θα είναι ο τρίτος στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τελευταία φορά ήταν φιναλίστ το 2006, που έχασε από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ το 1998 κατέκτησε το κύπελλο με 3-0 απέναντι στη Βραζιλία.

 

Mundial Τελευταίες ειδήσεις