Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι “άθλιοι” του Ντέρμπαν

ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

Όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής ξημερώματα Δευτέρας στο Στάδιο του Ντέρμπαν μαρτυρούν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου και οι περισσότεροι κάτοικοι της.

Δείχνουν ότι η φτώχεια είναι αδύνατον να σκεπαστεί από την εκτυφλωτική λάμψη μιας διοργάνωσης που συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η πείνα είναι γεγονός αναμφισβήτητο για εκατομμύρια κατοίκους στην Νότιο Αφρική. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης του εθνικού αφρικανικού κογκρέσου αποδεικνύονται φρούδες πριν καν τελειώσει η διοργάνωση. Τα δημόσια ταμεία δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τα μεροκάματα σε εκατοντάδες εργαζόμενους *που απασχολούνται εποχικά στους αγώνες.

Άνθρωποι που ξεκίνησαν από τα ορεινά της χώρας αυτής και έφτασαν στις μεγάλες πόλεις για να εξασφαλίσουν δύο αλλαξιές ρούχα και ένα γλίσχρο μεροκάματο διαπιστώνουν ότι το τελευταίο τους το δίνουν πετσοκομμένο ή στη χειρότερη περίπτωση δεν έχουν να τους το δώσουν. Άλλα τους έλεγαν οι διοργανωτές και άλλα κάνουν τώρα. Οι μισοί από αυτούς έχουν υπογράψει συμβάσεις και οι άλλοι μισοί βρέθηκαν να δουλεύουν με προφορικές συμφωνίες. Δυστυχώς για τους διοργανωτές και την κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιούν τις συμφωνίες αλλά εδώ στο Ντέρμπαν έστειλαν την αστυνομία οπλισμένη να αντιμετωπίσει με χημικά και πλαστικές σφαίρες λίγες εκατοντάδες αγανακτισμένων εργαζόμενων που απλά ζητούσαν τα λεφτά τους. Κι είναι γεγονός πως εάν δεν παρενέβαιναν τα διεθνή ΜΜΕ αυτοί οι σύγχρονοι άθλιοι θα κατέληγαν ποιος ξέρει για πόσες μέρες στα κρατητήρια της τοπικής Ασφάλειας. Γιατί αυταρχισμός πάει μαζί με τη φτώχεια γιατί η φτώχεια φέρνει την διαμαρτυρία.

Δυστυχώς για τους φιλόδοξους διοργανωτές ούτε τα στάδια γεμίζουν ούτε τα ξενοδοχεία. Οι ιθαγενείς Νοτιοαφικανοί που έχουν επιστρατευτεί να δουλέψουν για το Μουντιάλ είναι πάντα χαμογελαστοί ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν. Το διαπιστώνεις αυτό στα γήπεδα τα ξενοδοχεία στους δημόσιους χώρους. Οι διοργανωτές έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια η γιορτή για τους αγώνες να μην περιορίζεται μόνο μέσα στα στάδια. Παντού γίνονται εκδηλώσεις και χάπενινγκ. Κυριαρχούν οι μουσικές εκδηλώσεις, οι χοροί και τα τραγούδια. Ο επισκέπτης εδώ με σχετικά περιορισμένο συνάλλαγμα στην τσέπη του μπορεί να φάει και να διασκεδάσει πληρώνοντας σε χαμηλές τιμές. Εχει μόνο να προσέξει το πορτοφόλι του και γενικότερα την ασφάλεια του. Κυβέρνηση και διοργανωτές έχουν δημιουργήσει γι’ αυτόν ένα εξαιρετικό περιβάλλον που πρώτοι που βλέπουν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί τελικά να συμβάλει στην ανακούφιση τους από την φτώχεια και την εξαθλίωση είναι τα εκατομμύρια κατοίκων που ζουν στις παράγκες και στα πρόχειρα καταλύματα. Είναι αυτοί που προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα ρεφενέ για να αγοράσουν λίγο πετρέλαιο ώστε να μπει μπροστά η γεννήτρια και να δουν το ματς της αγαπημένης τους Μπαφάνα Μπαφάνα από την μια και μοναδική τηλεόραση που υπάρχει στην παραγκούπολη τους αλλά το ποσό που συγκέντρωσαν δεν ήταν αρκετό για να τους οδηγήσει μέχρι το πλησιέστερο πρατήριο…

Mundial Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε