Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυτές είναι οι 30 συγκλονιστικές φωτογραφίες που κέρδισαν στα φετινά Sony World Photography Awards

Αυτές είναι οι 30 συγκλονιστικές φωτογραφίες που κέρδισαν στα φετινά Sony World Photography Awards

Aπό τα σπαρακτικά πορτρέτα των ανθρώπων που οι ζωές τους έζησαν την τραγικότητα του Έμπολα στους τρόφιμους των ψυχιατρικών ιδρυμάτων της Βοσνίας και από τους χορούς των αποφοίτων τους Αμερικανικού Ονείρου στις γυναίκες παλεστές της Βολιβίας και στα φαντάσματα των νεκρών του Μπαγκλαντές αυτές είναι οι φωτογραφίες που απέδειξαν ότι το βλέμμα είναι πιο δυνατό από τις λέξεις, ακόμη και αν ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Πολ Λέβινσον κάποτε αναρωτήθηκε φωναχτά αυτό: “Aν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις τότε γιατί όλες οι φωτογραφίες έχουν λεζάντα;”.

Αυτοί είναι οι νικητές των όγδοων φετινών Sony World Photography Awards όπως επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 173.444 συμμετοχές από 171 κράτη. Ο John Moore αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της βραδιάς καθώς, όσο φωτογράφιζε την εξάπλωση του ιού Έμπολα πάλεψε με την προκατάληψη και προσπάθησε να αναδείξει την αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό ανάμεσα στο θάνατο. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος ταξίδεψε στη Λιβερία για να απαθανατίσει το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας Εμπολα στην Ιστορία. Όταν πήγε πρώτη φορά εκεί, η χώρα είχε 972 πιθανά, ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, και 576 νεκρούς. Όταν επέστρεψε για δεύτερη φορά τρεις μήνες μετά ο αριθμός των νεκρών είχε υπερβεί τους 2.400 και τα καταγεγραμμένα περιστατικά είχαν ξεπεράσει τις 4.000.

Η νικηφόρα λίστα ανακοινώθηκε προχθές τη νύχτα ενώ τα στιγμιότυπα εκτίθενται στο Somerset House του Λονδίνου μέχρι και τις 10 Μαίου -μια πληροφορία άχρηστη εαν δεν είσαι ένας από τους τυχερούς που μπορείς να κάνεις βόλτα στο Hyde Park απόψε αλλά ποτέ δεν ξέρεις που σε βγάζει η ζωή ούτε τι θα σου αποκαλύψει η ματιά σου.

John Moore, Bραβείο L’Iris d’Or (η μεγάλη διάκριση της χρονιάς)

Simon Norfolk, Κατηγορία Landscape

Fan Li, Κατηγορία Lifestyle

Yong Lin Tan, Κατηγορία Youth Photographer Of The Year

Scott Typaldos, Κατηγορία Contemporary Issues

Bernhard Lang, Κατηγορία Travel

Svetlana Blagodareva, Κατηγορία Student Photographer Of The Year

Ruben Salgado Escudero, Κατηγορία Portraiture

Sebastian Gil Miranda, Kατηγορία Campaign

Armin Appel, Kατηγορία Open

Rahul Talukder, Kατηγορία Conceptual

Riccardo Bononi, Κατηγορία Sport

Aristide Economopoulos, Κατηγορία Arts & Culture

Cosmin Bumbutz, Κατηγορία Architecture

Giovanni Troilo, Κατηγορία People

Donald Weber, Κατηγορία Still Life

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε