Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αυτές είναι οι δέκα πιο αξέχαστες δουλειές του James Horner

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η δουλειά μου είναι να εξασφαλίζω ότι σε κάθε στροφή της ταινίας υπάρχει κάτι που το κοινό θα αισθανθεί με την καρδιά του. Όταν κάποιος πεθαίνει, όταν κάποιος κερδίζει, όταν κάποιος χάνει, όταν κάποιος εξαφανίζεται, σε κάθε στιγμή, συνέχεια, παρακολουθώ τι θα πρέπει να αισθάνεται η καρδιά του θεατή. Αυτός είναι ο ρόλος μου» είχε πει το 2009 στους Los Angeles Times χωρίς να γνωρίζει ότι 6 χρόνια μετά κάποιος άλλος θα πρέπει να συνθέσει το score της δικής του απώλειας.

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις συνθέτης πέθανε με κινηματογραφκό τρόπο παραμένοντας μέχρι τέλους πιστός στην τέχνη που τόσα χρόνια υπηρέτησε. Όταν το μικρό αεροσκάφος που χειριζόταν συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή βόρεια της Σάντρα Μπάρμπαρα ο 61χρονος Χόρνερ έφυγε.

Γεννημένος στο Λος Αντζελες το 1953, με σπουδές στο Λονδίνο και την Καλιφόρνια, ο Χόρνερ μπήκε στην υπηρεσία της έβδομης τέχνης στα τέλη των 70s και η Ακαδημία του Κινηματογράφου αναγνώρισε για πρώτη φορά το ταλέντο του με το γεμάτο στρατιωτικό σθένος και αντοχές soundtrack για το Aliens.

Ο κατάλογος των δουλειών του είναι μεγάλος, τεράστιος, υπερπαραγωγικός, ο συνθέτης της ανέμελης παιδικότητας μας με μουσικές για ταινίες όπως ο Casper και το Rocketeer ή το Jumanji, o συνθέτης των εφηβικών έρωτων με μουσικές για ταινίες όπως ο Τιτανικός, ο συνθέτης της μεγάλης περιπέτειας που λέγεται ζωή με μουσικές για το Star trek και το Avatar. Αυτά είναι δέκα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά έργα του με τα οποία γέμισε τις καρδιές μας ανάμεσα στα πλάνα όπως τα επέλεξαν οι Evening Standard, USA Today και το CraveOnline. Κλείστε τα φώτα για ένα ακουστικό φόρο τιμής σε ένα δημιουργό που δεν πρόλαβε να γράψει τον επίλογο του, ίσως γιατί είχαν προηγηθεί πολλοί. Καλή ακρόαση!

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε