Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτός ο 20χρονος θα καθαρίσει τον πλανήτη ολόκληρο, έναν ωκεανό τη φορά

Αυτός ο 20χρονος θα καθαρίσει τον πλανήτη ολόκληρο, έναν ωκεανό τη φορά

“Όταν ήμουν 16, έκανα καταδύσεις στην Ελλάδα και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έβλεπα περισσότερες πλαστικές σακούλες παρά ψάρια” λέει ο 20χρονος πλέον Δανός Boyan Slat για την αφορμή που του έδωσε η Ελλάδα για να επιδοθεί στη δική του οικολογική σταυροφορία.

Το ευρηματικό οικολογικό πρότζεκτ “Τhe Ocean Clean Up” έχει πλέον μια αποστολή και μετά από το επενδυτικό κεφάλαιο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει, αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Ο ευρηματικός Δανός πιστεύει ότι μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία οι χιλιάδες τόνοι πλαστικού που απειλούν τους ωκεανούς μπορούν να είναι παρελθόν και από το 2016 θα το αποδείξει.

Αν και το νεαρό της ηλικίας του μοιάζει απαγορευτικό αυτός που θεωρείται πλέον σήμερα ένας από τους πιο ανερχόμενους νέους επιχειρηματίας νέας κοπής συνεργάζεται με εκατό ωκεανολόγους για να βάλει έναν επίλογο στην προοδευτική μόλυνση των υδάτων.

Επίκαιρος όσο οφείλει να είναι ένας Millenial, το σχέδιο του βρίσκει σύμφωνη την Εθνική Ακαδημία Επιστήμης σύμφωνα με την οποία η συνολική ποσότητα πλαστικών αντικειμένων που επιπλέουν σε ανοιχτό ωκεανό αγγίζει τους 7.000 έως και 35.000 τόνους.

Η ιδέα του είναι απλή. Μετά από τρία χρόνια ερευνών μια μηχανή σε σχήμα τεράστιου χωνιού μοιάζει ιδανική λύση για να μπει τέλος στη “σούπα από πλαστικό” του πλανήτη μας.

“Αντί να σπαταλάμε ενέργεια κυνηγώντας σκουπίδια, αρκεί να περιμένουμε τα πλαστικά σκουπίδια να έρθουν σε εμάς” εξηγεί ο Slat στην ιστοσελίδα που δημιούργησε για να παρουσιάσει το σύστημα του που μπορεί να κινηθεί σε συμφωνία με τα υποθαλάσσια ρεύματα με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται από οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά.

Το εμπνευσμένο σύστημα σωληνώσεων που προωθεί δεν θα επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα ενώ θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση σε κράτη που ξοδεύουν εκατομμύρια για να καθαρίσουν τα “απορριμματοφόρα” ύδατα τους.

Αναγνωρισμένος από την Intel ως ένα από τα 20 πιο ελπιδοφόρα μυαλά του μέλλοντος, ο Slat ανέστειλε τις σπουδές αεροναυπηγικής του για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, ένα κύμα τη φορά.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε