Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αυτός θα είναι ο (άσχημος) κόσμος μας την επόμενη δεκαετία

Αυτός θα είναι ο (άσχημος) κόσμος μας την επόμενη δεκαετία

Όσο χάρηκες, χάρηκες. Σύμφωνα με το think tank που επηρεάζει τους ισχυρούς, το Startfor, την επόμενη δεκαετία ο κόσμος θα είναι πιο επικίνδυνος και σκληρός, πιο επιθετικός και με ανάγκη για έλεγχο εξουσίας και γεωπολιτικών δυνάμεων από το τώρα.

Σύμφωνα με την Πρόβλεψη Της Δεκαετίας, μια έκθεση που προμηνύει τις αλλαγές ισορροπιών στο σκάκι της Γης αυτά είναι 11 σημεία που θα ορίσουν το δυσοίωνο μέλλον μας. Ας αρχίσουμε το πάρτι.

1. H Ρωσία θα καταρρεύσει

“Θα υπάρξει εναντίωση απέναντι στη Μόσχα. Η αδυναμία της να υποστηρίξει τον εαυτό της αλλά και να ελέγξει το σύνολο της χώρας θα αφήσει ένα κενό. Αυτό που θα έρθει να καλύψει το κενό θα είναι ανεξάρτητα κομμάτια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.” Οι κυρώσεις, η πετρελαϊκή κρίση, η πτώση του ρουβλιού και οι ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες στα όπλα είναι μερικοί από τους λόγους που θα αποδυναμώσουν τη δύναμη του Κρεμλίνου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ημιαυτόνομων περιοχών που θα δημιουργήσουν μια ισορροπία τρόμου. “Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει η Ρωσία στη σημερινή της μορφή” καταλήγει.

2. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα επέμβουν

Η έκθεση των πυρηνικών όπλων και του ουρανίου της Ρωσίας σε χέρια που κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει θα είναι η μεγαλύτερη κρίση της επόμενης δεκαετίας. Καθώς τα πυρηνικά θα είναι διασκορπισμένα σε μια αχανή έκταση όπου μετά την (πιθανή) αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης κανείς δεν θα μπορεί να επιτηρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις ξηράς. “Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα όμως δεν θα μπορέσει να επανακτήσει τον έλεγχο κάθε απομονωμένης στρατιωτικής βάσης ούτε να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει χρήση πυρηνικών όπλων στη διαδικασία αυτή. Οπότε είτε θα πρέπει να φροντίσει για τη γεωπολιτική σταθεροποίηση στις σχέσεις των επιμέρους κυβερνήσεων είτε θα πρέπει να βρει μια στρατιωτική λύση την οποία αυτή τη στιγμή ούτε καν μπορούμε να συλλάβουμε”.

3. Η Γερμανία θα έχει προβλήματα

“Περιμένουμε από τη Γερμανία να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα επόμενα 10 χρόνια” αναφέρει η έκθεση καθώς η οικονομία της εξαρτάται από τις εξαγωγές. Έχοντας επωφεληθεί στο παρελθόν από την απελευθέρωση του εμπορίου στην Ευρωζώνη, η χώρα είναι αυτή που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση του Ευρό. Η εγχώρια κατανάλωση της δεν θα αναπληρώσει το κενό από την πτώση των εξαγωγών και αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με τη μείωση στον πληθυσμό της χώρας θα οδηγήσει σε μια στασιμότητα ανάλογη με αυτή που βίωσε η Ιαπωνία.

4. Η Πολωνία θα αναδειχθεί ηγέτης

“Στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής επιρροής θα βρεθεί η Πολωνία” στα ανατολικά της Γερμανίας. Ο πληθυσμός της δεν θα μειωθεί όσο στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες ενώ δύο παράγοντες θα την ωφελήσουν πολύ. Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη και η πιο εύρωστη ευρωπαϊκή χώρα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Η Πολωνία έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

5. Η Ευρώπη στα 4

Μια δεκαετία πριν η ευρωπαϊκή ενοποίηση έμοιαζε μια συνθήκη για την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να γίνει η Γηραιά Ήπειρος. Μία δεκαετία μετά αυτό είναι απλά φαντασιακό σενάριο καθώς σύμφωνα με το think tank η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια: Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Σκανδιναβία και Βρετανικά νησιά. Αν και θα έχουν σχέσεις καλής γειτονίας δεν θα είναι μια ενοποιημένη δύναμη. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβιώσει με τη μία ή την άλλη μορφή, αλλά οι σχέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομίας και στρατού θα κυβερνώνται κυρίως μέσω διμερών σχέσεων, σε περιορισμένη κλίμακα που δεν θα είναι δεσμευτικές”.

6. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι από ανάγκη

Με πολλές αραβικές χώρες στο χείλος της καταστροφής που δεν μοιάζει να τελειώνει σύντομα μια χώρα θα επωφεληθεί της κατάρρευσης τους περισσότερο από άλλες. Η Τουρκία θα αναλάβει το ρόλο του σταθεροποιητή σε μία γειτονιά που φλέγεται με τα σύνορα της να εκτείνονται από τη Μαύρη Θάλασσα στη Συρία και το Ιράκ. Αν και δεν θα θελήσει να αναμειχθεί στα εσωτερικά των γειτόνων της αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να το κάνει κάνοντας την έναν πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ. Όχι όμως χωρίς τίμημα. “Η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθεια και συνδρομή των ΗΠΑ για να τις εξασφαλίσουν την ασφάλεια της που θα απειληθεί από τη Ρωσία”.

7. Η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικό χάος

Καθώς η οικονομία της δείχνει σημάδια κόπωσης, καθώς το κομμουνιστικό καθεστώς θα γίνεται ολοένα και λιγότερο λαοφιλές, οι αρχές της χώρας θα πρέπει να ενισχύσουν την καταπίεση στο εσωτερικό της για να παραμείνουν κραταιές. Αυτή η κίνηση τους σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο πρόβληα της χώρας που είναι η άνιση κατανομή της ανάπτυξης και του πλούτου στις αχανείς επαρχίες της θα διευρύνουν το χάσμα και θα οδηγήσουν σε πολιτικό τσουνάμι, αναφέρει η ανάλυση.

8. Η Ιαπωνία θα είναι η ανερχόμενη ναυτική δύναμη της Ασίας

“Σήμερα η Ιαπωνία εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσβασή της στις θαλάσσιες διαδρομές. Με την αποδυνάμωση των ΗΠΑ και τη διστακτικότητά της να αναμειχθεί σε διεθνείς διενέξεις στο μέλλον η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δύναμη του στόλου της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της”, εκτιμά η έκθεση. Άλλωστε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί η Ιαπωνία τις ναυτικές διαδρομές εμπορίου στη Σινική Θάλασσα με τις εντάσεις ανάμεσα σε αυτή και την ολοένα και πιο επιθετική Κίνα να μην εκλείπουν.

9. Tα νησιά στην Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα γίνουν αιτία πολέμου αλλά…

Με τη Ρωσία αποδυναμωμένη οπότε και αδιάφορη σχετικά για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής, Κίνα και Ιαπωνία θα εξαπολύσουν ένα πόλεμο δυνάμεων και επιρροής στην περιοχή κάνοντας τις σχέσεις τους πιο τεταμένες και εκρηκτικές από ποτε.

10. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με 16 νέες μίνι-Κίνες

Καθώς η κινέζικη οικονομία θα ασθμαίνει 16 αναπτυσσόμενες οικονομίες θα διεκδικήσουν το κομμάτι τους στην πίτα του επιθετικού πλούτου. Μεξικό, Νικαράγουα, Δομινικανή Δημοκρατία, Περού, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, Μπαγκλαντές, Μιανμαρ, Σρι Λάνκα, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη, Φιλιππίνες και Ινδονησία θα είναι οι επόμενοι μεγάλοι παίκτες στο σκάκι του χρήματος.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε