Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιατί είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περίεργο που ακόμη δεν έχουμε συναντήσει εξωγήινους (BINTEO);

Γιατί είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περίεργο που ακόμη δεν έχουμε συναντήσει εξωγήινους (BINTEO);

“Μα που πήγαν όλοι;” Αυτή η ερώτηση που διατύπωσε ο Ιταλός φυσικός και νομπελίστας Ενρίκο Φέρμι στα 50’ς συνεχίζει να μένει αναπάντητη και ένα κατατοπιστικό βίντεο από τον Kurz Gesagt μας υπενθυμίζει την τεράστια αντίφαση.

Αυτή που είναι γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους ως το Παράδοξο του Φέρμι.

Ας είμαστε λογικοί. Εγκρατείς. Υποταγμένοι στα δεδομένα και τις μετρήσεις. Ακόμη και εκείνοι που δεν δέχονται την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι το σύμπαν ΔΕΝ είναι αχανές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ένας τεράστιος αριθμός ξένων προς εμάς “οργανισμών” OΦΕΙΛΕΙ να υπάρχει. Να γιατί:

Τα άστρα του γαλαξία μας υπολογίζονται σε 100 με 400 δις

Ανάλογος είναι ο αριθμός των γαλαξιών στο παρατηρούμενο σύμπαν.

Ένα 5-20% από αυτά είναι παρόμοια με τον ήλιο μας.

Αν δεχτούμε το ελάχιστο 5% υπάρχουν 500 δις άστρα σαν τον ήλιου μας.

Αναλογικά με τη συμπεριφορά της Γης (περιστροφή κλπ) υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22-50% τέτοιοι πλανήτες γύρω από τους υπόλοιπους 500 δις ήλιους.

Αν δεχτούμε το ελάχιστο 22% μιλάμε για πιθανότητα να υπάρχουν 100 δις πλανήτες σαν τη Γη.

Αν υποθέσουμε το πιο ελάχιστο ποσοστό από όλα, ας πούμε ένα 1%, από αυτούς μπορεί να φέρει συνθήκες ανάπτυξης ζωής με εν δυνάμει εξέλιξη της σε νοήμονα, προκύπτει ένα νούμερο: 10 εκατομμύρια νοήμονες πολιτισμοί πιθανολώς κυκλοφορούν εκεί επάνω.

Από αυτούς, λογικά, ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΑ, 100.000 είναι κοντά μας.

“Μα πού πήγαν όλοι;” αναρωτήθηκε ο Φέρμι στα 50’ς. Από τότε ο οργανισμός SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) επιμένει να ανιχνεύει για ενδείξεις και ίχνη ζωής, σήματα εκπεμπόμενα εκπεμπόμενα εκεί που κανένας δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σου.

Δεν έχει εντοπίσει ακόμη το τίποτα σε αυτό που είναι πιο μεγάλο από τα πάντα.

H 71χρονη Τζιλ Τάρτερ, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI) στην Καλιφόρνια, έχει μια λογική απάντηση για αυτό που στους επιστημονικούς κύκλους ονομάζεται “Μεγάλη Ησυχία”. “Δηλώνω έκπληκτη από το πόσο λίγο έχουμε εξερευνήσει το σύμπαν στο οποίο ζούμε. Τείνω λοιπόν τείνω να τοποθετούμαι όχι στο στρατόπεδο εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι ανάμεσα μας αλλά μάλλον με όσους πιστεύουν ότι δεν έχουμε αρκετές αποδείξεις, για να καταλήξουμε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει”.

Πάτα play και το βράδυ στρέψε το βλέμμα σου ψηλά.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε