Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Amy Winehouse θα μας στοιχειώσει ξανά αυτό το καλοκαίρι

Η Amy Winehouse θα μας στοιχειώσει ξανά αυτό το καλοκαίρι

Ένα teaser trailer για το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ μιας ζωής που επέστρεψε στο σκοτάδι κυκλοφόρησε εχθές και η θλίψη άπλωσε τους ήχους της.

Σκηνοθετημένο από τον άνθρωπο που μας χάρισε το εξίσου συγκλονιστικό Senna, τον Αsif Kapadia, το φιλμ για την Εβραία που δεν άντεξε τον κανιβαλισμό της διασημότητας θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία κάποιες μέρες πριν την τέταρτη επέτειο από τον άδικο θάνατο που η ίδια έφερε στον λεπτοκαμωμένο εαυτό της. «Δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι θα γίνω διάσημη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ. Θα τρελαινόμουν» λέει στο δημοσιογράφο καθώς μια μια ηχώ η λέξη σκοτάδι επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, σε λούπα. Σαν τα τραγούδια που αυτό το άσχημα όμορφο κορίτσι χάρισε σε όλους πριν αποφασίσει να μετοικήσει εκεί που οι σάρκες της δεν θα γέμιζαν μώλωπες και η φωνή της θα μπορεί να υπάρχει άσπιλη και υπέροχη, βαθειά και συγκλονιστική.

Η contralto φωνή της Amy Winehouse δεν θα φύγει ποτέ από το playlist μας. Ακόμη και όταν μερικές φορές μπερδεύομαστε και μιλάμε σε χρόνο ενεστώτα για εκείνη όμως, το κορίτσι από το Σάουθγκέιτ της Αγγλίας δεν είναι πια κοντά μας. Ήταν 23 Ιουλίου του 2011 όταν με την παρέα χώναμε τα πέλματα στην άμμο καθώς παλεύαμε να μας δροσίσουμε στα νερά του Πηλίου. Μια φίλη άκουγε ραδιόφωνο στο smartphone όταν κατέβασε τα ακουστικά και μας ανακοίνωσε ότι “η Amy πέθανε”. Ο ήλιος αδίστακτα υπενθύμισε ότι το σκοτάδι που η Winehouse κουβαλούσε μέσα της δεν θα μπορούσε ποτέ πια να εξορκιστεί.

O μυθος της βέβαια παραμένει αναλοίωτος. Το μυστήριο της θελκτικό. Είναι αλήθεια ότιη αντιδραστικότητα της ήταν η αιτία αποβολής της από τη θεατρική σχολή “Sylvia Young’s Music School”; Δεν νοιάζει κανέναν, ούτε την ίδια αφού για εκείνη η αλήθεια ήταν στις μελωδίες που μουρμούριζε συνεχώς. Τις παλιές συγχορδίες των Armstrong και του Davis, τους μύθους που ή ίδια θέλησε να γίνει παρέα τους και τα καταφερε τέσσερα καλοκαίρια πριν.

Στα πέντε της, η κόρη του ταξιτζή που τραγουδούσε στη βάρδια του Frank Sinatra, ήδη τραγουδούσε. Στα εννιά της ήδη είχε συνθέσει το δικό της, αυτοσχέδιο μουσικό συγκρότημα που ονόμασε Sweet N Sour, ίσως μια γλυκόπικρη προσπάθεια της να ξεπεράσει το διαζύγιο των γονιών της; Κάποιοι λένε ότι τότε έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η γιαγιά της Cynthia, προσπαθεί να συνεφέρει το λευκό κορίτσι με τη μαύρη φωνή, η Amy της ανταποδίδει τη φροντίδα χτυπώντας το όνομα της σε tattoo στο λεπτό, δεξί χέρι της. Στα 13 της η Αmy άρχισε να συνθέτει τα πρώτα της τραγούδια. Τα μικρά κλαμπ δίνουν στην έφηβη το πάλκο για να κάνει τις βραδιές τους jazz και βελούδινες. Ένα ντέμο που περιστασιακός σύντροφος της στέλνει, της ανοίγει τις πόρτες για δισκογραφική δουλειά.

Το ντεμπούτο της άλμπουμ το ονόμασε “Frank” (όπως Σινάτρα), ήταν ειλικρινά (όπως Frankly) μια δουλειά τόσο καλή που προτάθηκε ανάμεσα σε άλλα και για βραβείο Mercury. Με τον επόμενο δίσκο της η Αmy θα γίνει η πιο πιο σημαντική νέα μουσουργός όλων. Το “Back To Black” κυκλοφόρησε το 2006 και ακόμη και εαν η ίδια δεν μπόρεσε να μαζέψει τα κομμάτια της για να παρευρεθεί στη βραδιά των Γκράμι τον Φεβρουάριο του 2008 στο Λος Άντζελες ο κόσμος της χάρισε πέντε από τα έξι βραβεία για τα οποία είχε προταθεί σε μία μόνο βραδιά. Το τελευταίο (μόλις δεύτερο!) άλμπουμ της έγινε και το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του νέου αιώνα, ένα μήνα μετά το θάνατο της που επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου όταν κανείς, ούτε οι νοσηλευτές από τα δύο ασθενοφόρα που είχαν κληθεί στο σπίτι της στο Camden ούτε ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις δεν κατάφεραν να την επιστρέψουν σε εμάς.

Η Amy Winehouse ήταν βουλιμική. Ήταν επιρρεπής σε ουσίες, αγαπούσε το αλκόολ, τα ναρκωτικά, τον έρωτα στο τέρμα του, τον άντρα της Μπλέικ Φίλντερ που την συνόδευσε στην κόλαση -αν και ο ίδιος έσβησε το όνομα της από το αυτί του, εκείνος κατάφερε να επιστρέψει πίσω-, και βέβαια, κυρίως, τη μουσική. Η αγάπη για αυτήν ήταν πάντα ένα παιχνίδι που βγαίνεις χαμένος ακόμη και αν το τραγουδάς νικηφόρα.

Παιδί η ίδια, αδύνατη, κάποιες φορές τρομακτική σε όψη, άλλες φορές μοιραία Κλεοπάτρα με τη σφηκοφωλιά στο κεφάλι της η μόλις 27χρονη Amy έζησε σύντομα με πάθος. Εθισμένη στο συναίσθημα και τις φυγές της, μας έθισε στη φωνή της και κινηματογράφησε την προφητεία της στο βίντεο που μετράει σχεδόν 75 εκατομμύρια επισκέψεις, σε μια κηδεία ρίχνοντας χώμα σε ένα τάφο ανοιχτό.

Η Amy Winehouse ήταν αδύναμη και αδύνατη. Λιπόσαρκη και γεμάτη σημάδια και tattoo που δεν καταφεραν να της φέρουν ουτε τύχη, ούτε πίστη. Τίποτα δεν μπόρεσε να κρατήσει την Amy ανάμεσα μας αλλά αυτό είναι μια δουλειά που η φωνή της από μόνη της θα το φέρει εις πέρας για χρόνια ακόμη. Τα λέμε στις αίθουσες με χαρτομάντηλα και έρωτες σπασμένους.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε