Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα ΑΤΜ της ημέρας

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα ΑΤΜ της ημέρας

Είναι το πεδίο πολέμου και εκεί όπου ο νέος εμφύλιος ξεσπά.

Είναι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών που σύμφωνα με αναλυτές της RBR μετρούσαν μέχρι το τέλος του 2010 2,25 εκατομμύρια μηχανήματα, νούμερο το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2016. Αυτά είναι όσα ξέρουμε για το νέο σημείο εγκατάλειψης κάθε λογικής της ημέρας.

1. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ αναλογούν περίπου 150 ATM ανά 100.000 κατοίκους. Η Βραζιλία διαθέτει τα περισσότερα ΑΤΜ στον κόσμο. Ωστόσο η Μολδαβία διαθέτει τα περισσότερα ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους (301).

2. Μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013 υπήρχαν 66 χώρες που δεν ήξεραν τι σημαίνει ΑΤΜ. Σε κάποιες άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες τα συναντάς και σαν ΑΒΜ (Automatic Banking Machines).

3. Στην Ελλάδα τα συναντάς και έτσι:


4. Ήταν 1961 όταν η City Bank της Νέας Υόρκης τοποθέτησε ένα μηχάνημα που ονόμασε «Bankograph» στο δρόμο. Δεν έδινε μετρητά αλλά μπορούσες να καταθέσεις. ‘Εξι μήνες μετά την απόλυτη αδιαφορία των πελατών εγκαταλείφθηκε σαν project.

5. To ATM που αγάπησες επινόησε ένας Βρετανός που αγαπούσε τη σοκολάτα. Καθώς ένα Σάββατο του 1965 καθυστέρησε να σηκωθεί από το κρεβάτι για να πάει στην τράπεζα, καθώς έμεινε χωρίς μετρητά όλο το σαββατοκύριακο, μπήκε στη μπανιέρα και προσπάθησε να σκεφτεί ένα τρόπο για να έχει κανείς έυκολη πρόσβαση στα μετρητά όπως μπορεί να παίρνει μπάρες σοκολάτας από τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης. Ο Shepherd-Barron εργαζόταν στην εταιρεία De La Rue, η De La Rue εκτύπωνε νομίσματα, τα αφεντικά του πούλησαν την ιδέα του στην Barclays, το Εύρηκα ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου. 27 Ιουνίου του 1967 το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Enfield High Street έγινε το πρώτο με ΑΤΜ στην ιστορία της θλιβερής ανθρωπότητας. Σχεδόν μια και κάτι εβδομάδα μετά, η σουηδική τράπεζα Nixdorf παρουσίασε τη δικιά της εκδοχή που ονόμασε «Bankomat». Ιαπωνία και Νέα Υόρκη ακολούθησαν και έκτοτε «οι τράπεζες δεν έκλεισαν ποτέ ξανά».

6. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης Μετρητών σχεδόν παντού. Οι φρεγάτες του αμερικανικού ναυτικού διαθέτουν, το ερευνητικό κέντρο McMurdo στο νησί Ross της Ανταρκτικής διαθέτει, η είσοδος της πολυκατοικίας μου επίσης (για προφανείς λόγους δεν σας λέω που καθώς τα παραγαλάκια είναι πολλά).

7. Τα ΑΤΜ για κάποιους είναι ιδανικά σημεία εκτόνωσης, από τις ΗΠΑ

στη Τζαμάικα

8. Επιπλέον είναι μια ιστορία τρόμου που η έβδομη τέχνη έχει τιμήσει εδώ και καιρό. Το τρέιλερ είναι καλύτερο από την ταινία για κάποιους.

9. Η ταινία είναι καλύτερη από αυτά που συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας για όλους.

Πως θα μπορούσα να σας εξυπηρετήσω;

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε