Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Όταν η Λίντα ΜακΚαρτνει φωτογράφιζε το ροκ

Όταν η Λίντα ΜακΚαρτνει φωτογράφιζε το ροκ

Η πρώτη σύζυγος του σκαθαριού, Λίντα Ιστμαν πέρασε μια ζωή γύρω από τον προβολέα και κυρίως πίσω από αυτόν.

Διακριτική, με μια διάθεση ζωής από εκείνες που σήμερα θα της χάριζαν το χαρακτηρισμό boho, μια “τσιγγάνα” του ροκ, η Λίντα κατάφερε κατάφερε με το φακό της μηχανής της να αποτυπώσει εκείνα ακριβώς τα διάσημα στιγμιότυπα που κανείς χωρίς την καταγωγή και την πρόσβαση της δεν θα κατάφερε να είχε κάνει. Τέσσερις δεκαετίες στιγμών που η εκδοτική Taschen αποφάσισε να εκδώσει για δεύτερη φορά χαρίζοντας σε όλους μνήμες.

“Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που μπορούσε να αποτυπώσει την ουσία της στιγμής καλύτερα από τη Λίντα” σημειώνει ο Πολ ΜακΚάρτνει στο εισαγωγικό σημείωμα του. Η Λίντα πέθανε από καρκίνο του μαστού πρόωρα, σε ηλικία 56 ετών και η ζωή της ήταν γεμάτη από στιγμιότυπα μιας μουσικής σκηνής που σήμερα δεν υπάρχει. Τότε που οι Beatles, οι Rolling Stone, o Mικ, ο Πολ και οι άλλοι έδειχναν στον κόσμο τι σημαίνει βρετανικός τρόπος ζωής στα ελεγχόμενα όρια του.

Γεννημένη το 1941 στη Νέα Υόρκη μεγάλωσε στην κομητεία του Westchester και σπούδασε Ιστορία Τέχνης στην Αριζόνα. Κόρη Εβραιορώσσου αγάπησε την τέχνη της φωτογραφίας από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν είδε τι σημαίνει να κρατάς το φακό όπως οι μεγάλοι Walker Evan, Dorothea Lange και Ansel Adams. Όταν επέστρεψε στο Μανχάταν η Λίντα δούλεψε στη γραμματεία του περιοδικού Town and Country. Από εκεί καταφερε να βρει πρόσβαση σε πάρτι που προωθούσε τη δουλειά των Rolling Stone και έτσι ξεκίνησε να αποτυπώνει σε φιλμ τη μουσική επανάσταση των 60’s. Gnvr;izei ton Pol MakK;artnei sto Lond;ino toy 1967 και παντρεύονται δύο χρόνια μετά. Τα τέσσερα παιδιά τους και το σκαθάρι θέλουν να μοιραστούν μαζί μας κάποιες από τις περισσότερες από 200.000 φωτογραφίες που η Λίντα δημιούργησε πριν φύγει από τη ζωή το 1998.

«Οι φωτογραφίες της είναι απόδειξη για μια ζωή που έζησε καλά. Και ως γυναίκα και ως καλλιτέχνης. Η ζωή της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ έγινε ένα με τη φωτογραφία. Αυτό κατέστη φανερό αργότερα, αλλά μ’ έναν τρόπο που ήταν αληθινός από την αρχή», αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωστή φωτογράφος Άνι Λίμποβιτς.













News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε