Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συγκλονιστικό βίντεο: Τόσες ζωές κόστισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Συγκλονιστικό βίντεο: Τόσες ζωές κόστισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

«Στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι της Συμμαχικής Δύναμης, ετοιμάζεστε να εισέλθετε στη Μεγάλη Σταυροφορία για την οποία αγωνιζόμαστε όλους αυτούς τους μήνες. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω σας. Η ελπίδα και οι προσευχές των απανταχού ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία είναι μαζί σας».

Με αυτό το μήνυμα ο ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για να συμβεί, 71 χρόνια και 2 ημέρες, πριν η μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στην ηπειρωτική Ευρώπη και να ξεκινήσει το τέλος του ναζισμού.

71 χρόνια πριν η D-Day έγραφε ιστορία στην καταστροφικότερη σύρραξη της σύγχρονης ιστορίας. Τότε, στη Νορμανδία κρίθηκε η έκβαση ενός πολέμου που στοίχισε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύνολο πολιτών που σκοτώθηκαν: περίπου 57 εκατομμύρια, γράφει η Wikipedia. Σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: περίπου 80 εκατομμύρια, συμπληρώνει.

Aνάμεσα στους στρατιώτες που πάλεψαν για το καλύτερο αύριο που λησμονούμε και τρεις Έλληνες της ομογένειας. Οι Νικόλαος Μπούρας, Ευθύμιος Τσιμικλής και Έντυ Λάμπρος ήταν οι άγνωστοι ήρωες που πέρσι, το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα της ημέρας του ΟΧΙ (oxi day foundation) τίμησε τη μνήμη τους. Ο τελευταίος κατάφερε να επιζήσει της D-Day. H φωτογραφία του όπου χαμογελάει στα αριστερά με λάφυρο τη σβάστικα δημοσιεύτηκε στους New York Times της 8ης Ιουνίου 1944. Μία μέρα μετά σκοτώθηκε.

Το βιντεογραφημένο ινφογράφημα είναι επώδυνο και κυριολεκτικό. Παραθέτοντας τις απώλειες με εικόνα σε 18 λεπτά, το εξαιρετικό βίντεο που αξίζει να διαμοιραστεί απεικονίζει με τον πιο σκληρό και εύγλωττο τρόπο το θάνατο που μας χάρισε τις ζωές μας. Συγκρίνοντας το κόστος ζωών που ξοδεύτηκαν σε παραλογισμό και μάχες από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τώρα, ο Neil Halloran μας υπενθυμίζει με τα γραφήματα και το λόγο του το ένα αγαθό που πρέπει να υπερασπιζόμαστε κάθε ξημέρωμα.

Την Ειρήνη.

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε