Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έσπειρε τον τρόμο στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας επιτέλους προβλήθηκε!

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έσπειρε τον τρόμο στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας επιτέλους προβλήθηκε!

Μετά την προβολή του κανείς δεν μοιάζει να νοιάζεται αν τελικά ο Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα ήταν, είναι και θα παραμείνουν δύο εραστές -μια στειότητα που βγήκε εξώφυλλο από ένα αστείο περιοδικό που πουλάει αστείες ειδήσες σε αστείους αναγνώστες.

Το ντοκιμαντέρ Going Clear: Scientology And The Prison of Belief που όταν προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο θεωρήθηκε το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς βγήκε στον αέρα από το HBO και όλοι οι σατανάδες έστησαν χορό.

Βασισμένο στο αποκαλυπτικό ομώνυμο βιβλίο του Lawrence Wright που κατάφερε να δημιουργήσει εφιάλτες τυπωμένους σε χαρτί, το Going Clear εισχωρεί στα απόκρυφα της Σαϊεντολογίας και ο σκηνοθέτης του μοιάζει πανέτοιμος να δεχθεί τα πυρά των πιστών. “Ποτέ μην αμύνεσαι, πάντα να επιτίθεσαι” ήταν το μόττο του ιδρυτή της αίρεσης L. Ron Hubbard και ο βραβευμένος κινηματογραφιστής το γνωρίζει.

Ωστόσο δεν θυσιάζει τίποτα απαριθμώντας στα 119 λεπτά διάρκειας όλες τις ζωές που καταστράφηκαν και τις οικογένειες που σφαγιάστηκαν μία προς μία μέσα από εκβιασμούς και αναγκαστικές, δωρεές. Βέβαια ήδη τα αμερικανικά media θέλουν να μάθουν γιατί άφησε έξω από την ταινία μια σειρά από υπόλοιπα, απίθανα σενάρια, εκμετάλευσης των διάσημων πιστών αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Στην ταινία ο οσκαρικός Gibney (κέρδισε Οσκαρ το 2008 για το ντοκιμαντέρ “Taxi to the Other Side” αποκαλύπτοντας τις τακτικές βασανιστηρίων του αμερικανικού στρατού ενώ το 2013 τάραξε πάλι λιμνάζοντα νερά με το χρονικό της πτώσης του Λανς Αρμστρονγκ στο “The Armstrong Lie”), συνομιλεί με πολλά εξέχοντα μέλη της αίρεσης, αναφέρεται στο πως ο Τραβόλτα είναι ουσιαστικό όμηρος της Εκκλησίας καθώς διαθέτουν μια σειρά από αυστηρά προσωπικά δεδομένα εις βάρος του που αν τα διοχετεύσουν στα media η καριέρα και η ζωή του θα γίνει στάχτη, μιλάει για τη Νικόλ Κιντμαν που η καχυποψία της απέναντι στην Εκκλησία της στοίχισε το γάμο με τον Κρουζ και ψαχουλεύει την αλήθεια πίσω από την προσωπικότητα του τωρινού επικεφαλής της Σαϊεντολογίας, Ντέιβιντ Μισκάβιτζ αλλά και τη μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας του, Μισέλ.

Κυρίως όμως ο Gibney προσπαθεί να ρίξει φως στην περίπτωση του ιδρυτή της Εκκλησίας. Τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρντ που επινόησε, οργάνωσε και προσέλκυσε πλούσιους και ισχυρούς σε ένα κίνημα που πιστεύει άλλα από όσα εσύ. Ας πούμε πιστεύει ότι όλα ξεκίνησαν κάποια 75 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο διαβολικά απολυταρχικός άρχοντας Ξένου αποφάσισε να μαζέψει κάποια πολλά τρισεκατομμύρια εξωγήινων που κατοικούσαν τους 76 πλανήτες -η έκταση του γαλαξιακού βασιλείου του-, να τους ρίξει στα ηφαίστεια της Γης, να προκαλέσει την ταυτόχρονη έκρηξη τους με βόμβες υδρογόνου, να τους δει όλους νεκρούς και μετά αυτές οι εξωγήινες ψυχές που ονομάστηκαν Θήτα να πιστέψουν στις δοξασίες του Χριστιανισμού και να στοιχειώσουν ανθρώπινα όντα. Αυτά περίπου υποστηρίζει στα χειρόγραφα του ο ιδρυτής της Σαιεντολογίας, μιας οργάνωσης που χειρίζεται την πρακτική του “πνευματικού λογιστικού ελέγχου” για να συμμορφώνει πολλούς -μερικοί αυτή τη διαδικασία την ονμάζουν απλά στυγνό εκβιασμό.

Η ταινία που γυρίστηκε απασχολώντας περισσότερους από 100 δικηγόρους είναι ένα χρονικό που δυσαρεστεί πολλούς και δείχνει ότι τα πάντα είναι μια ιδέα. Όλα είναι ένα παιχνίδι μυαλού πασπαλισμένο με προσηλυτισμό, με μεθοδολογίες ευτυχισμένης ζωής αντί ακριβών αντιτίμων -είναι γνωστό ότι οι ακόλουθοι δεσμέυουν τεράστια ποσά χρημάτων για να δέχονται της υπηρεσίες της οργάνωσης που έχοντας θεσμοθετηθεί ως θρησκεία απολαμβάνει μια σειρά από νομικές προστασίες ενώ ως τέτοια διατηρεί το δικαίωμά της στο αφορολόγητο- με διαγαλαξιακούς δικτάτορες και ένα όργιο από φήμες και δολλάρια με δύναμη εξωγήινη.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε