Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Από ποιόν θα βρουν να πάρουν για το νέο έλλειμμα;

Σαν ένα πιθάρι που δεν έχει πάτο μοιάζει η ελληνική οικονομιά.

Μόλις προχθές η MOODY’S δημοσιοποιήσε την πρόθεση της να αναβαθμίσει την Ελλάδα. Την ίδια μέρα ακούσαμε ανάλογα κολακευτικά σχόλια και από την Κομισιόν. Ηταν μια ανάσα, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Μιά ελπίδα ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και τουλάχιστον δε θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Και χθες ανατρέπωντας αυτή την τόση δα ελπίδα η EYROSTAT επιβεβαίωσε ότι το έλλειμα του 2009 που ήταν αυτό το οποίο προκάλεσε το μνημόνιο δεν είναι 14% όπως έως σήμερα υπολογιζόταν αλλα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 15%!

Αν αναρωτιέστε πως οι δανειστές μας αποφάσισαν τώρα, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα, να αναθεωρήσουν το έλλειμα του 2009 η απάντηση είναι απλή. Τώρα πιά βρίσκονται εγκατεστημένοι στη χώρα μας και “ξεψαχνίζουν” τα στοιχεία που τους κρύβαμε. Ετσι ανακαλύπτουν τις “μαύρες τρύπες” από το έλλειμα των νοσοκομείων, των Ο.Τ.Α. και πολλών άλλων ΔΕΚΟ που χρόνια δεν τους εμφανίζαμε.

Επανεκτιμούν έτσι τη συνολική κατάσταση και σύντομα θα απαιτήσουν να καλυφθούν τα νέα ελλείματα με…νεά μέτρα. Η κυβέρνηση έχει προφανώς εξασφαλίσει μια μικρή περίοδο “χάριτος” εως τις δημοτικές εκλογές. Μέχρι τότε θα επαναλαμβάνει ότι…ελπίζει πως δε θα χρειαστούν πρόσθετοι φόροι. Και την επομένη θα καταθέσει τον προυπολογισμό του 2011 που θα προβλέπει όλα όσα τώρα θέλει να μην παραδεχθεί. Αλλωστε δε θα είναι η πρώτη ούτε δυστυχώς η τελευταία φορά που το οικονομικό επιτελείο θα αναθεωρεί τις υποσχέσεις του. Πρόκειται πιά για…παράδοση.

Το θέμα είναι όμως από ποιόν θα…βρει να πάρει. Οι πάντες ομολογούν πιά ότι η αγορά έχει στεγνώσει. Τα όσα γίνονται στην οικοδομή και τα αυτοκίνητα είναι ενδεικτικά. Η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινητών το Σεπτέμβριο έφτασε σχεδόν στο 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Δηλαδη τελικώς το κράτος εισέπραξε λιγότερα χρήματα από όσα πέρυσι παρά τη μεγάλη αύξηση των φόρων! Είναι η στην πράξη απόδειξη ότι τώρα πιά κάθε νέα αύξηση της φορολογίας δε θα επιφέρει περισσότερα αλλά λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Το αδιέξοδο είναι προφανές.Μαζί με την κοινωνική οργή.

Επικίνδυνο μείγμα….

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε