Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Αρχίζει η ευρωπαική ανάκαμψη;

Εδώ και ένα δεκαήμερο διαφαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης τόσο

Εδώ και ένα δεκαήμερο διαφαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης τόσο για την ευρωπαική όσο και για την ελληνική οικονομία.
Γύρω στις 15 Ιανουαρίου κυριαρχούσε η εντύπωση ότι επίκειται μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολλαρίου και νέος μεγάλος κύκλος κρίσης.

Αντ’ αυτού το ευρωπαικό νόμισμα όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά ανέβασε την αξία του αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν για πρώτη φορά ότι αποφάσισαν να σχεδιάσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης των κρατών που εμφανίζουν αποκλίσεις. Από τοτε εως και σήμερα όλα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια ανεβαίνουν σταθερά και τα θετικά μυνήματα πυκνώνουν καθημερινά σε τέτοιο βαθμό που να περιλαμβάνουν
ακόμα και την ελληνική οικονομία.

Αμφισβητούμενοι αναλυτές-κερδοσκόποι τύπου Σόρος αλλάζουν εκτίμηση και μιλούν θετικά για την ευρωπαική οικονομία προβλέποντας έξοδο από την κρίση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ανεβαίνει θεαματικά τις τελευταιές ημέρες. Επίσης επιμέρους δείκτες όπως οι εξαγωγές μας εμφανίζουν άνοδο.Αλλά και θεσμικά πεδία της οικονομικής δραστηριότητας όπως οι τράπεζες μας “εισπράττουν” θετικές αξιολογήσεις.

Με λίγα λόγια μοιάζει κάτι να αλλάζει. Πολλά θα κριθούν στα μέσα Μαρτίου όταν θα γίνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαιώσουν αυτό που ξεκίνησαν να “χτίζουν” δηλαδή το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση μέσω ενός ισχυρού μηχανισμού, και η γερμανίδα καγκελάριος συνεχίσει αυτό που άρχισε εδώ και λίγες εβδομάδες δηλαδή να λειτουργεί ως ευρωπαία και όχι μόνο ως γερμανίδα ηγέτιδα τότε ίσως όντως κάτι να αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο.

Η πορεία θα είναι μακρά και ειδικά για την Ελλάδα μακρύτερη.Δε θα ξαναγυρίσουμε εκεί που είμασταν. Θα ζήσουμε μιά άλλη οικονομική πραγματικότητα. Μεγέθη όπως η ανεργεία θα μείνουν πολύ υψηλά για αρκετά χρόνια.Ομως η οικονομία μας αλλά και η νοοτροπία μας θα εισέλθει σε μια πιό υγιή φάση και ίσως βοηθούμενοι από το θετικότερο ευρωπαικό κλίμα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κράτος και μια πιό ανθεκτική οικονομία.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε