Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Δυστυχώς ο Ερντογάν το εννοεί…

Δυστυχώς ο Ερντογάν το εννοεί…

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και σωστά να μην ακολουθήσει τον Τ. Ερντογάν στην κλιμάκωση της κρίσης.

Εκπέμπει μηνύματα νηφαλιότητας αλλά και αποφασιστικότητας και προσπαθεί να χτίσει –με επιτυχία- τις διπλωματικές της γέφυρες.

Το καυτό ερώτημα όμως παραμένει. Ως που είναι αποφασισμένος να το τραβήξει ο Τούρκος πρόεδρος; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν ξέρει τα όρια του και ασχέτως με όσα λέει δε θα προβεί τελικά σε ακρότητες. Και φέρνουν ως παράδειγμα το ότι τα χρόνια της ηγεμονίας του δεν είχαμε κάποιο μείζονος σημασίας επεισόδιο σε αντίθεση με τους προκατόχους του.

Φοβάμαι – και μακάρι να κάνω λάθος – ότι δεν ερμηνεύουν σωστά τη συγκυρία.

Ο Ερντογάν έχει μπροστά του δύο σταθμούς. Ο πρώτος είναι η επερχόμενη προεδρική εκλογή. «Καίγεται» να επανεκλεγεί. Και δε θα είναι περίπατος όπως μέχρι σήμερα. Παλαιοί συνεργάτες του δημιουργούν νέα κόμματα, η φθορά του χρόνου τον πλήττει και η εσωτερική οικονομική κρίση τον βαραίνει.

Ο δεύτερος σταθμός του είναι το 2023. Τα εκατό χρόνια από τη ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Επιδιώκει να επανεκλεγεί και να συνδυάσει την επέτειο με «το μεγάλωμα» της Τουρκίας. Θέλει να γίνει αυτός που για πρώτη φορά μετά τις οδυνηρές ήττες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την απώλεια εδαφών θα ενσωματώσει στη χώρα του νέα εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Και φαίνεται ότι θεωρεί τα δύο αυτά αλληλένδετα.

Το είπε άλλωστε ανοιχτά την Κυριακή 15/12 όταν στη συνέντευξη μονόλογο που έδωσε, δήλωσε ότι επιδιώκει την ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών, δηλαδή αυτής που μετά το Α’ παγκόσμιο πόλεμο περιόρισε την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία σε αυτό που σήμερα ξέρουμε ως τουρκικό κράτος.

Οι αλλεπάλληλες  «συνεντεύξεις» του τις τελευταίες μέρες έχουν δύο θετικές επιπτώσεις για τον αλληλένδετο στόχο του. Πρώτον αυξάνουν τη δημοτικότητα του, άρα τον φέρνουν πιο κοντά στην επανεκλογή, και δεύτερον εμπεδώνουν στην κοινή γνώμη πως οι παράνομες διεκδικήσεις του στην Α. Μεσόγειο είναι νόμιμες, οπότε δεν μπορεί παρά να τις επιδιώξει με κάθε τρόπο. Αλλιώς θα είναι προδότης.

Δυστυχώς ο δρόμος που ακολουθεί ο Ερντογάν μοιάζει χωρίς επιστροφή. Προαναγγέλλει χρόνο και χώρο που θα προκαλέσει. Και έχει πιο πολλούς λόγους να το κάνει παρά να το αποφύγει…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις