Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ευτυχώς…επτωχεύσαμεν!

Από το πρωί της Πέμπτης που θα ανακοινωθεί το τελικό ύψος του “κουρέματος ” του ελληνικού χρέους θα ζούμε σε μια άλλη χώρα.

Ίσως δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά από το πρωί της Πέμπτης που θα ανακοινωθεί το τελικό ύψος του “κουρέματος ” του ελληνικού χρέους θα ζούμε σε μια άλλη χώρα. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα δε θα πρόκειται για μια χρονική μετάθεση του χρέους μας όπως προέβλεπε η απόφαση του Ιουλίου.

Αυτό που θα αποφασιστεί είναι διαγραφή χρέους. Αυτό σε απλά οικονομικά σημαίνει…εσωτερική υποτίμηση. Ότι έχουμε -τόσο εμείς οι ιδιώτες όσο και το κράτος ως περιουσιακό στοιχείο θα χάσει το μισό της αξίας του!

Οι επιπτώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και συνολικά στην αγορά θα είναι καταλυτικές. Αν το “κούρεμα” είναι περισσότερο από 40%, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα κρατικοποιηθούν -μερικώς τουλάχιστον- κάποιες τράπεζες. Η αγορά θα στεγνώσει αφού μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επίπονη διαδικασία θα “παγώσουν” όλες οι χρηματοδοτήσεις. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν με επιπλέον απώλειες περίπου 12 δις αφού τα ομόλογα που κατέχουν έχουν αξία περίπου 24 δις. Για να συνεχίσουν να δίνουν συντάξεις θα πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος άρα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Στη χώρα θα εγκατασταθεί μόνιμη επιτροπεία κοινοτικών αξιωματούχων που θα πρέπει να εγκρίνει τα πάντα. Και βέβαια μετά από όλα αυτά όπως είναι επόμενο η κυβέρνηση δε θα μπορεί να σταθεί άρα θα πρέπει να γίνουν και εκλογές, γιατί ότι κι αν λέμε άλλη θεσμική διέξοδος δεν υπάρχει.

Δυστυχώς η Ελλάδα ζει ξανά τη χρεοκοπία του 1897, με όλα τα τραγικά επακόλουθα της. Και ξεπερνά κάθε όριο ανοχής η σημερινή πολιτική ηγεσία που βαφτίζει τη χρεοκοπία ως σωτηρία και καταλήγει στο αμίμητο ευτυχώς επτωχεύσαμεν.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε