Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ευτυχώς οι υπουργοί του είπαν όχι!

Τελικά το όχι της Μπιρμπίλη και της Μπατζελή ώθησαν το Γ. Παπανδρέου στο να

 Τελικά το όχι της Μπιρμπίλη και της Μπατζελή ώθησαν τον Γ. Παπανδρέου στο να ανοίξει το πολιτικό παιγνίδι και να πάρει το ρίσκο να τεστάρει αυτός την πιθανή οριζόντια αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.

Ο πρωθυπουργός παρά τη δηλωμένη πρόθεση του για καινοτομίες ξεκίνησε το σχεδιασμό των περιφερειακών εκλογών σκεπτόμενος…παλαιοπασοκικά.

Ζήτησε  από υπουργούς του -και μάλιστα από κάποιους που εκείνος “ανέδειξε”- να εκτεθούν ως υποψήφιοι. Ισως γιατί ήταν από τους λίγους που ήξερε από την αρχή τη δύναμη και την εξουσία που θα έχουν οι περιφεριάρχες αφού ήταν αυτός, μαζί με το στενό συνεργάτη του Γ. Ραγκούση, που σχεδίασε το νέο θεσμό.

Τα όχι που εισέπραξε τον οδήγησαν αναγκαστικά στο “plan B”. Και έκαναν τις επερχόμενες τοπικές εκλογές ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό εργαστήριο.
Ο Κ. Παπανδρέου μετά τις αρνήσεις των κορυφαίων, επέλεξε υποψήφιους που ή έχουν αυτοδιοικητική ταυτότητα ή θα αποτελέσουν το κρας τεστ για οριζόντιες δομικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Χαρακτηριστηκότερο παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας ο υποψήφιος περιφεριάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Για τη θέση ακούστηκαν πολλά ονόματα κορυφαίων στελεχών αλλά τελικά τη …μάχη κέρδισε ο πετυχημένος αυτοδιοικητικός.

Το ίδιο έγινε και στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Κ. Ελλάδας, Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Δ. Μακεδονίας αλλά και το δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τις περισσότερες από αυτές είχαν “πέσει στο τραπέζι” υπουργικά ονόματα. ‘Ομως οι αρνήσεις που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους Μπατζελή, Καστανίδη, Μαγκριώτη
 κλπ. προκάλεσαν αλλαγή τακτικής και έστρεψαν την πυξίδα προς τα στελέχη της τ. αυτοδιοίκησης.

Η συνέχεια ήταν περίπου αυτονόητη. Αφού είχε χαθεί ο χαρακτήρας της “κεντρικής πολιτικής” αναμέτρησης ,αυτές οι εκλογές προσέφεραν μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταγραφή της δυναμικής των ανοιγμάτων προς…κάθε κατεύθυνση.

‘Ετσι μπορεί να “θυσιάστηκε” ο δήμος Αθηναίων αφού η κ. Γεννηματά που κέρδιζε- δημοσκοπικώς τουλάχιστον-τον κ. Κακλαμάνη άκουσε ότι υποψήφιος θα είναι τελικά ο κ. Καμίνης-που επίσης δημοσκοπικώς υπολείπεται του νυν δημάρχου-όμως αυτή η θυσία φέρνει πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με το νέο φορέα που έχει δημιουργήσει ένα σεβαστό πρόσωπο της Αριστεράς ο Φ. Κουβέλης.

Το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση έγινε στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκεί στηρίζεται ο πρώην ΝΔ Π. Τατούλης για να σηματοδοτηθεί η τάση διεύρυνσης και προς την κεντροδεξιά που την εγκαταλείπει ο κ. Σαμαράς.

Το αν όλα αυτά θα “βγουν” στον κ. Παπανδρέου θα το ξέρουμε μόνο μετά τις εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι δίνουν στην εκλογική αναμέτρηση ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και θα δώσουν δείγματα της τάσης του εκλογικού στη μετά το μνημόνιο συμπεριφορά.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε