Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

“Έλληνες… κουράγιο”

“Έλληνες… κουράγιο”

Η φράση που είπε το απόγευμα ο Όλι Ρεν, σε άπταιστα ελληνικά για να την καταλάβουμε καλά, τα λέει όλα.

Η φράση που είπε το απόγευμα ο Όλι Ρεν, σε άπταιστα ελληνικά για να την καταλάβουμε καλά, τα λέει όλα. 

Το απόγευμα της Τετάρτης και πριν την αναχώρησή του για τις συναντήσεις με Μέρκελ και Ομπάμα, ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων. Θα είναι το ίδιο σκληρό με το πρώτο που ακούσαμε πριν από 20 ημέρες από τον υπουργό Οικονομικών και θα έχει τη μορφή πατριωτικού διαγγέλματος σωτηρίας.

Λίγη σημασία έχει εάν θα περικοπεί ή όχι ο 14ος μισθός. Έτσι ή αλλιώς τα εισοδήματά μας θα μειωθούν κατά πολύ. Εάν θα μας τα πάρουν από τον 14ο, τον 5ο ή όποιον άλλο μισθό είναι τυπικό θέμα. Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα γίνουν πιο ακριβά, λόγω καυσίμων, φόρων, ΦΠΑ κλπ, ενώ οι αποδοχές μας θα μειωθούν δραματικά.

Αυτό θα δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά, αφού κανείς δεν θα αγοράζει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα και το μοντέλο της οικονομίας που χτίσαμε εδώ και 15 χρόνια θα γκρεμιστεί, συμπαρασύρωντας επιχειρήσεις και εργαζομένους. Γι αυτό άλλωστε μας εύχεται κουράγιο ο κ. Ρεν. Ξέρει καλά τι έρχεται.

Και άλλη λύση δεν υπάρχει. Το χρέος της Ελλάδας σήμερα ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μισό από αυτό, περί τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, το έχουν αγοράσει με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Το υπόλοιπο το έχουν αμερικανικές, ιαπωνικές κα. Εάν χρεωκοπήσουμε θα τινάξουμε στον αέρα την παγκόσμια οικονομία με πρώτα θύματα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Γι αυτό και κόπτονται για τη σωτηρία μας η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί.

Άρα δεν μπορούμε να χρεωκοπήσουμε. Όσο για την περιβόητη βοήθεια που θα μας δώσει η Γερμανία θα είναι, όπως όλα δείχνουν μία εγγύηση ώστε τα ομόλογα που θα εκδώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα για να πληρωθούν οι κουτσουρεμένοι μισθοί, οι συντάξεις και τα παλιά μας δάνεια, να τα αγοράσουν με λογικό επιτόκιο οι τράπεζές τους για να αποπληρώσουμε τα παλιά μας χρέη.

Έλληνες…κουράγιο.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε