Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Έρχεται η… “ώρα μηδέν”

Η πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και για την κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης είναι όπως φαίνεται πολύ κοντά.

Η πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και για την κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης είναι όπως φαίνεται πολύ κοντά. Η σημερινή συνάντηση του προέδρου της γερμανικής τράπεζας, κ. Άκερμαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γ. Παπανδρέου και τη μισή κυβέρνηση, η εσπευσμένη πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία και η αντίδραση των αγορών δείχνουν ότι ο κύβος…ερρίφθη. 

Η Γερμανία αποφάσισε να στηρίξει ενεργά την ελληνική οικονομία. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να χρεωκοπήσει. Και δεν μπορεί, γιατί το χρέος μας ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν δεν το καλύψουμε, θα τιναχθεί στον αέρα η παγκόσμια οικονομία, αφού τα χρέη της Lehman, της αμερικανικής τράπεζας που χρεωκόπησε και αποτέλεσε την απαρχή της κρίσης, ήταν λιγότερο από 45 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε. Γι αυτό και θα μας αναχρηματοδοτήσουν. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να πεισθεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Τον πρώτο κύκλο τον ξέρουμε ήδη.  Ο δεύτερος, που θα τον μάθουμε την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει την κορύφωση για την οποία σας γράφω. Και αυτή θα είναι όπως διαρρέεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η περικοπή του 14ου μισθού. Οι Γερμανοί για να μας δώσουν χρήματα ζήτησαν νέα μέτρα πριν τις 15 Μαρτίου, όταν θα γίνει ο πρώτος συνολικός έλεγχος από τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η τρύπα που πρέπει να κλείσει φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και άλλος τρόπος για να καλυφθεί ένα μέρος της, δεν υπάρχει εκτός από το 14ο μισθό. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια τέτοια απόφαση γιατί γνωρίζει καλά το πολιτικό της κόστος. Αλλά τα νούμερα δε… βγαίνουν και οι Γερμανοί πιέζουν για λύση “εδώ και τώρα”. Η απόφαση φέρεται να είναι ειλημμένη. Είναι ακόμη ασαφές εάν η περικοπή θα αφορά το επίδομα αδείας που λαμβάνουμε το καλοκαίρι η ένα μέρος του δώρου των Χριστουγέννων. Άλλωστε μόνο επικοινωνιακή σημασία έχει. Η ουσία είναι όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι τώρα πια θα θιγούν άγρια τα περιβόητα… “κεκτημένα”. 

Η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα αφορά μόνο το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Με απλά λόγια όπως σας το έχω γράψει πολλές φορές η ζωή όλων μας αλλάζει. Και επειδή πρέπει να τη συνεχίσουμε, μόνη λύση είναι να τη δούμε διαφορετικά. Να αλλάξουμε τα πρότυπά μας, τις καταναλωτικές μας συνήθειες ακόμα και την καθημερινότητά μας. Και να χτίσουμε μια πιο έντιμη, πιο υγιή και πιο δυνατή πατρίδα. Όσο για αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση, ίσως φτάνει και το δικό τους πολιτικό τέλος. Ίσως τώρα να κλείνει πραγματικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης και να φτάνει η ώρα για νέα πρόσωπα και νέα σχήματα.

Γιατί όπως είπαμε… τώρα αλλάζουν όλα…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε