Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Γιατί ο Ερντογάν “αδειάζει” τον Μουμπάρακ

Γιατί ο Ερντογάν “αδειάζει” τον Μουμπάρακ

Tρεις ημέρες τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν καλεί εμμέσως τον Χ. Μουμπάρακ να ακούσει τη φωνή του αιγυπτιακού λαού.

Tρεις ημέρες τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με συνεχείς δηλώσεις του καλεί εμμέσως το Χ. Μουμπάρακ να ακούσει τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πρόκειται για μία ακόμα έκφανση της νέας αντίληψης που αναπτύσσει η Αγκυρα και δεν είναι άλλη από την εδραίωση της ως περιφεριακής δύναμης. Μιας δύναμης που θα έχει άποψη και λόγο σε όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής ειδικά εαν αυτά θα αφορούν μουσουλμανικές χώρες χωρίς βέβαια να περιορίζεται μόνο σε αυτές.

Και το καθεστώς Μουμπάρακ είναι από αυτά που ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την ανατροπή του,αφου “τα έχει βρει” με τον αλλοτινό ορκισμένο εχθρό του το Ισραήλ που ο Ερντογάν έχει αναγάγει σήμερα σε “νούμερο 1” αντίπαλο του, ενέργεια που τον έχει κάνει ήρωα στον αραβικό κόσμο. Ο τούρκος πρωθυπουργός θα βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο γκρεμίζοντας παραδοσιακά και πολύ αυταρχικά καθεστώτα.

Και η ικανοποίηση του πηγάζει από το γεγονός ότι το μοντέλο που αυτός έχει δημιουργήσει στην Τουρκία εμφανίζεται το σταθερότερο, το πιο δημοκρατικό και το πιο αξιόπιστο.Και είναι αυτό που του επιτρέπει πιά να εδραιώνει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης που καθίσταται αποδεκτός και από το μουσουλμανικό κόσμο αλλά και από τον υπολοιπο αφου εκείνος αποτελεί τον πιό αξιόπιστο συνομιλητή όποιου θέλει να προσεγγίσει ισλαμικές χώρες.

Αν συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη οικονομική άνθιση που γνωρίζει σήμερα η Τουρκία και τις μακροοικονομικές προβλέψεις που τη θέλουν εως το 2050 να έχει ξεπεράσει ακόμα και τη ρωσική οικονομία θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πολλά θα αλλάξουν στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε