Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η αγωνία του Ευ. Βενιζέλου για να γίνει πρωθυπουργός!

Στην πιο δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση

Στην πιο δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση εκπέμπει σήματα σύγχυσης, έλλειψης σχεδιασμού και πισωγυρισμάτων.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευ. Βενιζέλου είναι η πλήρης επιβεβαίωση των παραπάνω.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε χθες στους πολίτες για να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τον υψηλό ΦΠΑ στην εστίαση που πρόκειται να επιβληθεί σε μία εβδομάδα. Και αντί να εξηγήσει γιατί πισωγυρίζει και κυρίως ποιό θα είναι το νέο καθεστώς, άφησε τους πάντες εμβρόντητους αφού δήλωσε ότι μπορεί να επιβληθεί ο αυξημένος Φ.Π.Α. μόνο σε μέρος της εστίασης.

Έτσι με βάση όσα εξετάζει η κυβέρνηση αν π.χ. αγοράσει κανείς μια τυρόπιτα και τη φάει μέσα στο τυροπιτάδικο θα πληρώσει Φ.Π.Α. 23%. Αν όμως τη φάει στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί θα την πληρώσει με το χαμηλό συντελεστή!

Προφανώς τέτοια μέτρα δε θα ισχύσουν τελικώς αφού μόνο ως ανέκδοτα ηχούν. Όμως αυτοί οι χειρισμοί αποδεικνύουν την έλλειψη ψυχραιμίας και σχεδιασμού.

Τα έσοδα από τη ληστρική φορολογία παραμένουν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών. Η μείωση των κρατικών δαπανών -παρά τις δραματικές περικοπές-το ίδιο. Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων παραπαίει.

Δηλαδή μετά το “μνημόνιο Παπακωνσταντίνου” του 2010 που απέτυχε, χρειάστηκε το “μνημόνιο Βενιζέλου” του 2011 που όμως η απόκλιση του από τους στόχους είναι έως τώρα ακόμα μεγαλύτερη. Και αντί να αναζητούνται λύσεις για αυτά μοιάζει το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε περιδίνηση.

Τα παραπάνω συνιστούν συνταγή αποτυχίας για την Ελλάδα. Και αν δεν αλλάξουν, αυτή η αποτυχία θα σφραγιστεί πολύ σύντομα. Ήδη χθες δύο οίκοι προέβλεψαν ότι μπορεί να έρθει ως το τέλος του έτους.

Και θα είναι αυτή η αποτυχία που θα κλείσει την πολιτική φιλοδοξία του κ. Βενιζέλου να γίνει πρωθυπουργός, και όχι όσα είπε χθες περί επώδυνων αποφάσεων που λαμβάνει.

Κακό θέατρο είναι αυτή την περίοδο το μελόδραμα και η… αυτοθυσία. Προσφορά στην πατρίδα δεν είναι αυτά αλλά η αποτελεσματικότητα.

Από αυτή θα κριθείτε κ. αντιπρόεδρε. Και για αυτήν περιμένουμε να μιλάτε. Όχι για τις φιλοδοξίες σας.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε