Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η αλήθεια που δεν ομολογεί η κυβέρνηση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και άλλαξαν τη ζωή μας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και άλλαξαν τη ζωή μας μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας τη φορολογία κλπ, θεσπίστηκαν για να αποφέρουν στο κράτος 5 δισ ευρώ εάν σημειώσουν απόλυτη επιτυχία. Είναι η δική μας θυσία που “θα πιάσει τόπο” όπως μας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.  

Σαράντα ημέρες μετά, φαίνεται δυστυχώς ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει χαμένο. Θα τα καταπιούν τα αυξημένα επιτόκια που πληρώνει εδώ και τρεις μήνες η Ελλάδα και δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση ούτε η Ε.Ε. κατάφεραν να τα εκλογικεύσουν, αν δεν το έκαναν με τους χειρισμούς τους και ακόμα υψηλότερα. 

Τα τρία ομόλογα που εξέδωσε η χώρα το τελευταίο τρίμηνο για να δανειστεί τα έξοδά της είχαν επιτόκια από 6% έως 7% αντί για 4,5% όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το πανωτόκι δηλαδή το σχεδόν 2% παραπάνω επιτόκιο που πρέπει να πληρώσουμε, θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία κάτι παραπάνω από 3 δισ ευρώ. Δηλαδή περισσότερα από τα μισά χρήματα του πακέτου των μέτρων της μείωσης μισθών!

Και εάν όπως προβλέπεται συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με ανάλογα επιτόκια και τους επόμενους μήνες είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα πανωτόκια θα “καταπιούν” το σύνολο των εσόδων από τα μέτρα και θα χρειαστούν και νέα.  Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μας λέει η κυβέρνηση. Και δεν τη λέει γιατί η αποτυχημένη προσπάθεια να πέσουν τα επιτόκια είναι δική της και όχι δική μας αποτυχία. Εμείς ως πολίτες κάναμε ότι μας επέβαλε. Όμως οι μέχρι τώρα δικοί της χειρισμοί, παρ ότι εμφανίστηκαν ως ηρωϊκοί εν τούτοις είναι αναποτέλεσματικοί.

Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του πρέπει να βρουν πολύ γρήγορα τη λύση σε αυτό το αδιέξοδο. Εάν δεν το καταφέρουν θα καταδικάσουν τους Έλληνες σε μία πολυετή μιζέρια και τη χώρα σε ουσιαστική χρεωκοπία.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε