Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Οι αριθμοί άρχισαν να ευημερούν – Με τους πολίτες τι θα γίνει κ.Πρόεδρε;

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, μια ρήση που έμεινε στην ιστορία γινεται και πάλι μοναδικά επίκαιρη.

 
Σχεδόν μισό αιώνα μετά, μια ρήση που έμεινε στην ιστορία γινεται και πάλι μοναδικά επίκαιρη.

‘Ηταν το 1963 όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού είχε πει το περίφημο “ευημερούν οι αριθμοί αλλά πένονται οι πολίτες”.  Σήμερα μια κυβέρνηση υπό τον εγγονό του οδηγεί τη χώρα ξανά σε αυτή την κατάσταση.

Τα έως τώρα στοιχεία από την εκτέλεση του μνημονίου δείχνουν ότι είμαστε εντός των στόχων. Και είναι σίγουρα θετικό αφού μετά από τόσες θυσίες, περικοπές μισθών, εκτίναξη της ανεργίας, μείωση της αγοραστικής δυνατότητας και κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά, καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της δανειοδότησης μας από το ΔΝΤ.

Πετυχαίνουμε δηλαδή να δημιουργήσουμε εκείνες τις οικονομίες που εξασφαλίζουν ότι θα εξοφλήσουμε τους δανειστές μας ωστέ αυτοί να συνεχίσουν να μας δανείζουν.
Αυτός άλλωστε ήταν  και παραμένει ο κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης για να μη χρεωκοπήσει η Ελλάδα. Και εως τώρα τον πετυχαίνουμε. Βέβαια αν δει κανείς με προσοχή τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι ένας από τους δείκτες που παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση είναι αυτός των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δηλαδή η οικονομία μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα όχι επειδή το κράτος μαζεύει αυτά του που χρωστούν εκείνοι που το κλέβουν, ούτε επειδή δημιούργησε ανάπτυξη, αλλά επειδή περικόπηκαν οι μισθοί. Βρισκόμαστε δηλαδή στην “καρδιά” της ρήσης περί αριθμών και πολιτών.

Ταυτόχρονα όλοι οι επαϊοντες προβλέπουν έκρηξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες. Δηλαδή οι πολίτες θα γίνουν ακόμη περισσότερο πένητες.Ομως οι αριθμοί… θα πηγαίνουν καλά. Και τελικά μετά από μία πενταετία που θα τελειώσει αυτός ο Γολγοθάς, η χώρα θα έχει επιτύχει τη σταθεροποίση της οικονομίας της, οι δανειστές μας θα είναι ήσυχοι ότι θα πάρουν πίσω τόκους και κεφάλαια που μας έδωσαν και εμείς θα πρέπει να διαχειριστούμε μιά άλλη Ελλάδα. Με φτωχότερους πολίτες, μικρότερη οικονομία και καταρακωμένη ψυχολογία.

 Θα έχουμε φτάσει δηλαδή στην πλήρη…δικαίωση της ρήσης του γέρου της Δημοκρατίας.
 Θα αναρωτιώμαστε τότε γιατί τα κάναμε όλα αυτά. Και η κυβέρνηση που τα διεκπεραίωσε θα μείνει στην ιστορία. ‘Οχι γιατί έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία παρ’ ότι θα το έχει επιτύχει. Αλλά επειδή έκανε τους Ελληνες κατά πολύ φτωχότερους. Επειδή έριξε το βιοτικό τους επίπεδο τόσο χαμηλά όσο καμία άλλη.

Μοναδικη διέξοδος για τον  Γ. Παπανδρέου είναι αυτό που μέχρι σήμερα δεν κάνει η κυβέρνηση. Η ανάπτυξη. Η στήριξη της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, το τολμηρό άνοιγμα παντού. Η υστέρηση και η καθυστέρηση σε αυτούς τους τομείς είναι ανεξήγητη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι  ξέρει πως το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει.
Εξαντλήθηκε στη σύνταξη και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. “Κάηκε” λένε χαρακτηριστικά! Τώρα όμως έρχεται η ώρα της δεύτερης φάσης.Της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Και αυτή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με ανασχηματισμό. Αυτό λένε ότι σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου στην Πάρο και θα το δούμε πολύ σύντομα.

Πάντως ίσως αυτή να είναι η πιό κρίσιμη απόφαση που θα πάρει ο πρωθυπουργός. Ολα όσα έγιναν έως τώρα ήταν λίγο – πολύ τα…προβλεπόμενα. Η θητεία του θα κριθεί από όσα θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει από δω και πέρα. Αν τα καταφέρει θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που οδήγησε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία στην ανάπτυξη.

Αν αποτύχει θα τον κυνηγά η ρήση του παππού του.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε