Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η κυβέρνηση ασφαλίζει το ΔΝΤ και η κοινωνία απασφαλίζει την οργή

Στην πιo κρίσιμη εβδομάδα του πολιτικού της βίου η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έριξε όλα τα όπλα στη μάχη.

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα του πολιτικού της βίου η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να ρίξει στη μάχη όλα ή τελοσπάντων όσα όπλα διαθέτει.

Ετσι ο μεν πρωθυπουργός εμφανίστηκε με τη συνέντευξη στην Κ.Ε. αποφασιστικός, αλλά ήπιος και προσπάθησε να δώσει όραμα στις θυσίες. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ανέλαβε ως συνήθως τη “βρώμικη δουλειά” και πρόσκαιρα την έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Τα “βόλια” του μέσω εφημερίδων και τηλεοράσεων έφυγαν και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Δεξιά στόχευσε στην “Αγρογή”. Είναι η αμαρτωλή υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας που συστήθηκε πέρισυ μες το κατακαλόκαιρο για να βολευτούν μερικά εκλεκτά “γαλάζια” παιδιά .Διορίστηκαν σε αυτήν ιδιοκτήτες μπαρ, μακιγιέρς, ειδικοί επί των καλλυντικών και πολλοί άλλοι που δεν είχαν καμία σχέση με τη γεωργία αλλά είχαν στενότατη σχέση με εκείνους που είχαν ανάγκη την ψήφο τους.

Πρόκειται για μια ακόμη εξοργιστική ιστορία κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος για να βολευτούν κομματικοί φίλοι. Και υπήρξαν πολλοί στη ΝΔ που όταν έγινε γνωστή πέρυσι τέτοιο καιρό εξανέστησαν. ‘Οχι βέβαια από αγανάκτηση για τη ρουσφετολογική τακτική, αλλά γιατί δεν έγινε εγκαίρως γνωστή ώστε να βολέψουν περισσότεροι βουλευτές τους…πελάτες τους.

Το βάρος της απάντησης για όλα αυτά προς το Θ. Πάγκαλο ανέλαβε ο πολιτικός που υπέγραψε τη δημιουργία της “Αγρογής” δηλαδή ο τότε αρμόδιος υπουργός Σ. Χατζηγάκης. Η Ρηγίλλης απέφυγε να εμφανιστεί…επισήμως και ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό να “βγάλει εκείνος τα κάστανα από τη φωτιά” αφού άλλωστε οι περισσότεροι διορισμένοι είχαν καταγωγή από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χατζηγάκη. Και εκείνος έκανε ένα ακόμη δώρο στο Θ. Πάγκαλο. Με το γνωστό επιθετικό του ύφος, αντί να ζητήσει μιά συγνώμη, είπε το αλήστου μνήμης νόμιμο και ηθικό θυμίζοντας Βουλγαράκη.

Ετσι η δεξιά βολή Πάγκαλου βρήκε στόχο. Την ίδια επιτυχία είχε και η αριστερή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΚΚΕ για την τακτική του στις απεργίες που είναι αλήθεια ότι έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε πολλούς πολίτες. Το ΚΚΕ αναγκάστηκε να απαντήσει και έτσι πέρασε η μισή μέρα που αντί να συζητούμε το ασφαλιστικό συζητούσαμε την ατζέντα Πάγκαλου.

Μας επανέφεραν όμως στην πραγματικότητα και “χάλασαν” όλη τη δουλειά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Ρέππας και ο Χ. Πολυζωγόπουλος. Ο πρώτος ζήτησε δημόσια από το συνάδελφο του Γ. Παπακων/νου να …κάνει σωστά τη δουλειά του, δηλαδή να μαζέψει φόρους από τους φοροφυγάδες και να σταματήσει να απομυζά τους εργαζόμενους πριν αυτοί μουτζώσουν το ΠΑΣΟΚ όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δεύτερος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό βάρβαρο και βίαιο νόμο απορρίπτωντας το, άρθρο προς άρθρο. Έτσι η όλη επικοινωνιακή προσπάθεια πήγε …στράφι. Οπως στράφι θα πάει και ο νόμος ίσως και η ίδια η κυβέρνηση. Γιατί δυστυχώς νομοθετεί πανικόβλητη. Και θεσπίζει νόμους που δεν μπορούν να σταθούν στην κοινωνία.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι τόσα χρόνια κατασπαταλούσαμε τα δανεικά. Οτι κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Ομως κανείς δεν μπορεί να νομοθετεί λαμβάνωντας υπ’ όψιν του μόνο τις απαιτήσεις των δανειστών και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί όπως προκάλεσε την έκρηξη των δανειστών που τώρα απαιτούν έτσι θα προκαλέσει και την έκρηξη της κοινωνίας που βλέπει ότι εξαθλιώνεται.

Κανένας νόμος δεν μπορεί να “σταθει” αν δεν προστατεύει στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή και τη φροντίδα των αδύναμων. Και ο νόμος για το ασφαλιστικό ικανοποιεί μόνο το ΔΝΤ. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν πειστεί ότι δε θα πάρουν καθόλου σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν ένα εξευτελιστικό ποσό που δε θα καλύπτει καμιά τους ανάγκη. Αρα δεν έχουν σε τίποτα να ελπίσουν.

Είναι ένας λαθεμένος νόμος. Οχι γιατί δεν πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αλλά γιατί δεν έχει κανένα ίχνος του κοινωνικού αγαθού που λέγεται ασφάλιση. Αρα το μόνο που θα επιτύχει είναι να…απασφαλίσει τη οργή.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε