Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η λάθος τακτική της κ. Ξενογιαννακοπούλου που βοηθά τα λαμόγια της υγείας

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν όλο και περισσότεροι τομείς του δημοσίου εδώ και μερικούς μήνες.

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν όλο και περισσότεροι τομείς του δημοσίου εδώ και μερικούς μήνες. 

Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε στοιχειώδη υλικά όπως γάζες και οινόπνευμα συμφώνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί. Στα ΕΛ.ΤΑ όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του newsit οι πολίτες φθάνουν μόνοι τους ως…τα ενδότερα της υπηρεσίας για να βρουν την αλληλογραφία τους αφού ταχυδρόμοι δεν υπάρχουν. 

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς. 

Στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας είναι λογικό να υπάρξουν δυσλειτουργείες. Προφανώς δεν μπορούν να διορθωθούν όλα μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να μην παρασυρθεί η κυβέρνηση στην εύκολη λύση της διάλυσης του κοινωνικού κράτους προκειμένου να εμφανίσει μια πρόσκαιρα καλύτερη δημοσιονομική εικόνα προς τους δανειστές μας. 

Ο φόβος είναι βάσιμος αφού αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε πόλλα επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Οικονομικών δε επιστρέφει τον ΦΠΑ, καθυστερούν ακόμα και καταβολές συντάξεων ή αλλων κρατικών υποχρεώσεων με πρόσχημα τον επανέλεγχο, αλλά με πραγματική αιτία τη λογιστική τακτοποίηση προς την τρόικα. 

Στα νοσοκομεία για παράδειγμα υπάρχουν χρέη που ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Πιθανότατα ένα μέρος του είναι πραγματικό και ένα άλλο είναι “καπέλο” από τους φαρμακοβιομηχάνους. Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες είναι λάθος. Εχει “παγώσει” τις πληρωμές προς τους προμηθευτές με το αιτιολογικό ότι αυτοί έχουν “φουσκώσει” τις τιμές των υλικών που πούλησαν στα νοσοκομεία. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι έχει υπάρξει όργιο κερδοσκοπίας στο χωρο των προμηθειών υγείας.

Σας θυμίζω ότι στις “Αποδειξεις” πριν τέσσερα χρόνια μετά από μια ενδελεχή έρευνα αποδείξαμε ένα μικρό μέρος από αυτό το όργιο. Υπερτιμολογήσεις έως και 5.000% είχαμε τότε αποκαλύψει. Ομως δεν έγινε τίποτα. Δεν τιμωρήθηκε κανείς. Εγινε μια έρευνα για προσχηματικούς λόγους και το θέμα ξεχάστηκε. 

Ομως με την επιλογή του “παγώματος” όλων των πληρωμών προς τους προμηθευτές που εφαρμόζει σήμερα το υπουργείο Υγείας κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Εαν χρειαστείς νοσοκομειακή φροντίδα και δεν την λάβεις επειδή το νοσοκομείο δε θα έχει τα απαραίτητα, δε θα στραφείς εναντίον του προμηθευτή αλλά εναντίον του κράτους. Αυτό έχει την υποχρέωση της εύρυθμης λειτουργείας του τομέα της υγείας. Ετσι όταν κάτι δε λειτουργεί σωστά, η κοινωνία θα πιέζει και εμπρός στην πίεση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει τον προμηθευτή για να αποφύγει το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Δηλαδή η τακτική που εφαρμόζει η κ. Ξενογιαννακοπούλου βολεύει τα μέγιστα τους κακούς προμηθεύτες και τον προυπολογισμό που δεν επιβαρύνεται με την εξοφλήση τους. 

Και τα δύο θα γυρίσουν ως μπούμεραγκ εναντίον μας. Και θα πληρώσουμε-γιατί δικά μας λεφτά θα χρειαστούν-και οι απατεώνες θα μείνουν ατιμώρητοι. Είναι απλό κ. Ξενογιαννακοπούλου. Κάντε ΤΩΡΑ ελέγχους στους προμηθευτές. Δώστε τους όσα πρέπει. Ούτε ευρώ παραπάνω. Και κάντε τα νοσοκομεία να λειτουργούν σωστά. Γιατί αν χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή το κόστος θα είναι τεράστιο. Κάντε λοιπόν αυτά για τα οποία ορκιστήκατε. Διαφυλάξτε το δημόσιο συμφέρον και τα κρατικά χρήματα. 

Αν μπορείτε…Αλλιώς ας το κάνει κάποιος άλλος.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε