Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η μεγαλύτερη αποτυχία είναι στη φοροδιαφυγή

“Ψηφίστε το μεσοπρόθεσμο γιατί αλλιώς δε θα πληρωθούν μισθοί

“Ψηφίστε το μεσοπρόθεσμο γιατί αλλιώς δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα”.

Με αυτό το επιχείρημα ,αλλά και με διλλήματα του τύπου μεσοπρόθεσμο ή τανκς-η κυβέρνηση απαιτεί από τους βουλευτές της την ψήφιση του οδυνηρότερου πακέτου μέτρων που έχει ληφθεί μεταπολεμικά.

Ενός πακέτου που ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών που το εισηγείται χαρακτηρίζει άδικο!

Γιατί λοιπόν φτάσαμε ως εδώ;

Μόλις πριν 14 μήνες ο πρωθυπουργός μιλώντας στους πολίτες από το ακριτικό Καστελόριζο ζητούσε να δεχθούν το τότε μνημόνιο και δεσμευόταν ότι η εφαρμογή του θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση.

Το μνημόνιο ψηφίστηκε αλλά η εφαρμογή του απέτυχε παρ’ ότι οι πολίτες υπέστησαν τα δεινά του. Η χώρα όχι απλώς δε βγήκε από την κρίση αλλά βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο λίγο πριν τη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση έχασε την κρίσιμη μάχη και τώρα ζητά ότι και πέρυσι. Νέες θυσίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας της οφείλεται σε ένα τομέα. Αυτόν της φοροδιαφυγής. Παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις επικοινωνιακές στρατηγικές και παρά τα 10 διαφορετικά νομοσχέδια που έστειλε τον τελευταίο χρόνο το υπουργείο οικονομικών στη Βουλή προς ψήφιση τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά.

Αυτή είναι η μεγάλη ήττα του κ. Παπακων/νου. Όπως και οι προκάτοχοι του έτσι και αυτός βάσισε πολλά στην πάταξη της και πέτυχε ελάχιστα.

Έτσι αναγκάστηκε και αυτός και ο διάδοχος του να κάνουν το γνωστό. Να ξαναστραφούν στους συνεπείς φορολογούμενους και να τους απομυζήσουν.

Και το ίδιο θα ξανασυμβεί στο άμεσο μέλλον.

Εάν δεν τροποποιηθεί εκ βάθρων το φορολογικό σύστημα που έχει δομηθεί πάνω στην πελατειακή σχέση και επιβάλει τη μίζα δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.

Εάν π.χ. δε σταματήσει η προσωπική επαφή φορολογούμενου- ελεγκτή κατά τη διάρκεια του ελέγχου που γεννά τη διαφθορά, ή αν δε μειωθούν δραστικά οι εισφορές ,ώστε να μην είναι πιο συμφέρουσα η παρανομία ακόμα και αν εντοπιστεί δε θα αλλάξει τίποτα.

Αν δηλαδή δε δημιουργηθεί ένα δίκαιο, σταθερό και διακομματικώς αποδεκτό φορολογικό σύστημα που δε θα αλλάζει κάθε μήνα και που δε θα κάνει “σημαία¨ τις αποδείξεις το Μάιο για να τις “πετάξει” τον επόμενο Ιούνιο.
Και θα φτάσει μια στιγμή που δε θα φτάνουν ούτε τα τανκς για να προστατέψουν τους υπαίτιους της κατάντιας μας.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε