Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η πραγματική αιτία που “φρενάρει” το deal Εθνικής-ALPHA και με ποιό τρόπο θα ξεπεραστεί

Η πραγματική αιτία που “φρενάρει” το deal Εθνικής-ALPHA και με ποιό τρόπο θα ξεπεραστεί

Το σκληρό πόκερ-όπως μάθαμε να αποκαλούμε το τραπεζικό παιγνίδι

Το σκληρό πόκερ-όπως μάθαμε να αποκαλούμε το τραπεζικό παιγνίδι των συγχωνεύσεων – ανάμεσα σε Εθνική και ALPHA BANK είναι στο πιό κρίσιμο σημείο του.
Η ALPHA θεωρεί ότι η πρόταση της Εθνικής δεν είναι ικανοποιητική. Μπορεί να μην το ομολογεί αλλά αιτία γι αυτή την απόρριψη είναι το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων στο νέο σχήμα που θα προκύψει.

Τα στελέχη της ALPHA θεωρούν ότι ο έλεγχος του θα περάσει στην Εθνική. Αν συνεκτιμήσουμε τα μεγέθη των δύο τραπεζών ίσως αυτό να ακούγεται λογικό παρά τον αναμφισβήτητο όγκο της ALPHA. Ομως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η πρόταση δεν προχωρά. Αλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και το 2001. Και τότε αυτή ήταν η αιτία που το deal δεν ολοκληρώθηκε.

Η διαφορά σήμερα είναι ότι όπως μου λένε σοβαροί παράγοντες της αγοράς η δουλειά θα γίνει. Ακόμα και αν η ALPHA επιμείνει στην άρνηση της πολύ σύντομα η Εθνική θα κάνει και νέα κίνηση. Και δε θα διστάσει -παρ’ ότι για την ώρα το αρνείται- να προχωρήσει ακόμα και σε επιθετική εξαγορά.

Σε αυτό το σχέδιο έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης όπως κατέστη σαφές από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών την Παρασκευή. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι εκείνη τη μέρα τόσο η Εθνική όσο και ο κ. Παπακων/νου γνώριζαν πριν το πει επισήμως η ALPHA ότι η πρόταση θα απορριφθεί αλλά επέλεξαν η μεν Εθνική να δημοσιοποιήσει μονομερώς την πρόταση, ο δε κ. Παπακων/νου να την …”ευλογήσει” φαινεται καθαρά η πολιτική πίεση που ασκείται στον κ. Κωστόπουλο.

Και συνοψίζεται στο “ή συμφωνείς τώρα με αυτή τη φιλική πρόταση και τα οφέλη που προκύπτουν ή υποκύπτεις με πολύ λιγότερα στην επιθετική εξαγορά”.

Πολύ σύντομα όμως θα έχουμε και μια ακόμα κίνηση στον τραπεζικό χώρο. Οι εκτιμήσεις θέλουν να είναι στα σκαριά ένα ακόμα deal. Ετσι θα διαμορφωθούν δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που θα μπορούν να βγουν στις διεθνείς αγορές και να αντλήσουν κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα θα είναι αρκετά ισχυροί και στο ενδεχόμενο haircut -χρονικό ή κεφαλαιακό-των ελληνικών ομολόγων.

Ο ορίζοντας για τις εξελίξεις αυτές κλείνει πριν το καλοκαίρι.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε