Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η σημερινή υποβάθμιση… ίσως μας σώσει!

Κατά αρχήν ως προς τα ελληνικά ομόλογα η απόφαση αυτή έχει μηδενική σημασία.

Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο S&P που τα χαρακτήρισε… σκουπίδια προκάλεσε σήμερα κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και δημιούργησε εικόνα πλήρους διάλυσης για την ελληνική οικονομία. Αν όμως δει κανείς ψύχραιμα την κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.

Κατά αρχήν ως προς τα ελληνικά ομόλογα η απόφαση αυτή έχει μηδενική σημασία, αφού υπάρχει η εκπεφρασμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται τους τίτλους μας και εμείς δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε δανεισμό από τις αγορές για τους επόμενους μήνες λόγω του πακέτου βοήθειας Ε.Ε.-ΔΝΤ. Άρα πρακτικά δεν μας επηρεάζει.

Όμως το πιο σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης της S&P είναι αυτό που αφορά όχι την Ελλάδα, αλλά την Πορτογαλία. Ο ξένος οίκος υποβάθμισε και τα πορτογαλικά ομόλογα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι έτσι άρχισε και για την Πορτογαλία η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και για την Ελλάδα. Αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, άνοδος των spreads και τελικώς αδυναμία δανεισμού της.

Αν συμβεί αυτό θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα για το ευρώ που άλλωστε ήδη σήμερα εμφάνισε πτώση. Το ευρωπαϊκό νόμισμα αν καταφέρνει να αντέχει την ελληνική κρίση είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντέξει και την πορτογαλική. Έτσι καθιστά για μία ακόμα φορά σαφές το πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ η οποία κωλυσιεργεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα εκπέμποντας το μήνυμα ότι η ευρωζώνη δεν είναι αποφασισμένη να προστατεύσει αποτελεσματικά τα του οίκου της.

Άρα γίνεται ακόμα επιτακτικότερη η ανάγκη να αλλάξει στάση η Γερμανία και να προωθήσει αμέσως τη βοήθεια προς την Ελλάδα, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το ότι η Ευρώπη ξυπνά και προστατεύει το νόμισμά της. Κάτι που θα μας δώσει μια πρώτη βαθιά ανάσα.

Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί αμέσως γιατί όπως μου έλεγαν καλά ενημερωμένοι οικονομικοί παράγοντες το βρώμικο παιχνίδι κατά του ευρώ κορυφώνεται αυτές τις ημέρες επειδή την Παρασκευή, οι ΗΠΑ θα εκδώσουν ένα τεράστιο ομολογιακό δάνειο που πλησιάζει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα τις βόλευε τα μέγιστα να δείξουν έως τότε ότι το ευρώ είναι αδύναμο, ώστε να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν τους δολαριακούς τίτλους.

Άρα το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στους ευρωπαίους ηγέτες. Η συνάντηση της γερμανικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που γίνεται την Τετάρτη στο Βερολίνο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Θα το αντιληφθεί επιτέλους η γερμανίδα καγκελάριος;

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε